#27 Mijn innerlijke familie voorstellen

Dat is wat ik graag wil doen in deze blog. Ik ben namelijk afgelopen week ben bij een workshop geweest over het opstellen van onze innerlijke familie van Arienne Klijn. 

Anders dan familieopstellingen:

In eerste instantie dacht ik dat dit te maken had met het opstellingenwerk van Bert Hellinger. Grappig hoe ons brein gelijk iets nieuws probeert te koppelen aan iets wat we al kennen. Dit leerde ik al in de NLP trainersopleiding, want dat is veilig voor het brein. We horen of zien iets nieuws en direct gaan we op zoek naar herkenning van datgene wat we al weten. In dit geval vond ik de herkenning in de woorden ‘familie’ en ‘opstellingen’. Het bleek een heel ander uniek model te zijn, ontwikkeld door deze inspirerende vrouw. Met wel raakvlakken met het systemische werk van Bert Hellinger en toch weer een heel andere extra kijk op onszelf.

Zij vertelde hier hoe we allemaal in onszelf een complete innerlijke familie hebben van vier archetypen. Namelijk het kleine meisje, de kleine jongen, de volwassen man en volwassen vrouw. Vervolgens noemde ze de typische archetypen kenmerken van elk familielid in ieder van ons en hoe elke persoon graag voldoende aan bod wil komen. Tevens gaf ze adviezen hoe we als coach onze eigen innerlijke familieleden kunnen inzetten om de ander in beweging te krijgen. Dan moet je uiteraard wel eerst jezelf goed in het snotje hebben.

Het kleine jongetje:

Dus ja ik herkende gelijk het kleine jongetje in mijzelf vandaag de dag. Het nieuwsgierige mannetje dat steeds op zoek gaat naar avontuur, spanning en iets nieuws. Hoe het kleine jongetje graag dingen wil creëren, bedenken en vanuit een idee direct in beweging komt. Vooral vanuit nieuwsgierigheid en bereidheid om te experimenteren.

Ik zal zeker vanuit dit archetype in 2006 mijn bedrijfsnaam hebben bedacht; Trainingslab, een plek om te leren door te experimenteren, dat kan niet anders.Dit was na mijn burn-out waarin ik op zoek ging naar mijzelf. Het kleine jongetje kan namelijk ook heel goed voor zichzelf zorgen, ikke, ikke en ikke. En dat had ik echt te leren. 

Het kleine meisje:

Ik handelde daarvoor namelijk al jarenlang vanuit het archetype van het kleine meisje. Een zorgzaam en lief archetype. Wat ik van haar herkende is dat vooral bezig was geweest om voor anderen te zorgen, vooral maar lief en aardig gevonden te worden en daarmee conflicten te vermijden, Door altijd maar te willen helpen, toe te geven en mijzelf op de tweede plek te zetten was het meisje in mij inmiddels als 30 jarige vrouw erg moe geworden.

De volwassen man:

Dit in combinatie met de serieuze houding van de volwassen man. Deze had mij ertoe aangezet tot het tentoonspreiden van een overmatige verantwoordelijkheid voor alles en iedereen. Plus de drang naar altijd maar winnen en presteren. Het leven vanuit mijn ratio, de daadkracht (opgeven was namelijk geen optie) en het nastreven van doelen en resultaten deed daar nog een schepje bovenop. Het resultaat voor mij was dat dit een onhandige combinatie bleek te zijn voor de vette burn-out waar ik ruim 1,5 jaar voor nodig had om van te herstellen.

De volwassen vrouw:

De laatste jaren ben ik met name door mijn huwelijkscrisis en mogelijk ook door mijn leeftijd (bijna 50) steeds meer de volwassen vrouw in mijzelf aan het ontwikkelen. Zij is een onzichtbare kracht, diegene die alles bij elkaar houdt, beschaafd en rustig. Kernwoorden bij haar zijn intuïtie, non-verbale communicatie, waarnemen zonder oordelen en zelf-acceptatie. Vooral de wijsheid en het beschouwende van de volwassen vrouw is iets wat ik enorm kan bewonderen in anderen en waar ik graag een voorbeeld aan wil nemen. Het verschaffen van inzicht aan jezelf en anderen, inschatten wat nodig is en vanuit deze wijsheid handelen. Dat is de volwassen vrouw zoals ik haar deze avond leerde kennen.

Archetypen van godinnen:

Wat ik ook herkende bij mijzelf is dat ik direct in mijn hoofd een vergelijking maakte met de archetypen van de zeven godinnen in elke vrouw. Deze zeven persoonlijkheidskarakteristieken heb ik leren kennen in het ontwikkelen van de training VROUW, inmiddels alweer 2 jaar geleden.

Hierin ontdekte ik dat het werken met archetypen zo handig is, omdat het veel duidelijkheid verschaft. Een versimpelde vorm van de complexe werkelijkheid maakt het makkelijk om vanuit archetypen naar jezelf te kijken.

Zo herken ik dus de godin Hestia in de volwassen vrouw van onze innerlijke familie. Hestia is in zichzelf gekeerd, haalt de wijsheid uit de innerlijke inzichten en deelt deze vanuit bescheidenheid. Zij is de coach die uitgaat van de aanwezige krachten van de coachée en daar alleen met effectieve vragen de ander aan het werk kan zetten. Ik ben al een tijdje zeer geïntrigeerd door deze wijze godin. Voorheen herkende ik niet veel van haar introvertie, maar tegenwoordig herken ik Hestia veel vaker heel in actie bij mijzelf. En dat maakt mij weer een completer mens.

Jezelf leren kennen:

Het gebruik maken van archetypen geeft een handige kapstok om jezelf beter te leren kennen, te accepteren en te veranderen daar waar je dat wilt. Ben je nieuwsgierig geworden naar jouw innerlijke familie? Dan kan ik je de (gratis) workshop van Ariene Klein zeker aanbevelen.

Wil je meer weten over jouw vrouwelijke kanten die geduid kunnen worden via de godinnen die in iedere vrouw huizen? Dan ben je heel welkom bij de heerlijke training VROUW die in november weer van start gaat. Deze training geef ik twee keer per jaar en is een ware verrassingsreis van drie dagen naar jouw vrouwzijn in alle aspecten.

Dus herken jij ook het harde werken, het moe(der) zijn, het verantwoordelijkheidsgevoel, het gevoel van “is dit het nu” vanuit een behoefte aan avontuur. Maar ook de behoefte aan verbinding en intimiteit? De spanning die dit kan opleveren? In je liefdesrelatie, vooral ook op het gebied van seksualiteit en intimiteit? Mogelijk ook in relatie met jouw moeder, dochter of andere familieleden? Wil je hier ook naar kijken en stappen in zetten? Ik herken deze behoefte heel goed en heb daar de afgelopen jaren mega stappen in gezet.

En nu dus weer een extra tool erbij in de vorm van deze innerlijke familieleden. Een aanrader wat mij betreft!

Wil je ook mijn blogs ontvangen:

Ik schrijf geregeld een persoonlijk blog waarin ik mijn belevenissen koppel aan mijn kennis van NLP die mij weer geleerde lessen hebben opgeleverd. Hopelijk ook ter inspiratie van jou. Wil jij ook gemakkelijk mijn inspiratie blogs ontvangen? Schrijf je in via deze link:

@Mireilleverhoef, 7 oktober 2018