#16 Soms valt alles op zijn plaats

Alles komt in drieën:

Soms zijn ontmoetingen in het leven speciaal bedoeld om dingen duidelijk te maken. En alles lijkt dan in drieën te komen. Zo was ik drie weken geleden met een team van jonge professionals op het IJsselmeer met een klipper. Ik was ingehuurd door mijn collega NLP leaderschip trainer die een prachtig jaarprogramma heeft samengesteld. Mijn taak was het observeren en het aanzetten tot reflecteren van deze getalenteerde jongeren die aan het begin van hun loopbaan staan. Voor de meeste is het hun eerste baan en het is de bedoeling van de organisatie om hen te binden door te boeien.

Communicatie en samenwerken:

We hebben al twee blokken Communicatie & Samenwerken achter de rug en zijn een half jaar verder. Nu werden zij met zijn vijftienen losgelaten op een groot zeilschip die zij in beweging moesten krijgen. Vooraf waren alle zeilinstructies verschaft, de termen konden worden bestudeerd, de knopen waren op papier al uitgelegd en de benodigde uitrusting werd ter plekke verschaft. Je voelt hem vast al aankomen. Niet iedereen was optimaal voorbereid. Dus dat was spanning verhogend. Plus alle mentale bezwaren over zeeziek worden, niet kunnen slapen en alle andere belemmerende overtuigingen die een fijne tweedaagse flink in de weg zaten. Het was eigenlijk vooral een mentale uitdaging, maar dit bleek later.

Taken verdelen:

Op de heenweg hadden ze de taken verdeeld en bij aankomst konden ze zich voegen bij het bemanningslid op het voordek, middendek of achterdek. Dit was afhankelijk van hun taak en rol op het schip. Binnen twee uur hadden ze het schip opgetuigd en konden we gaan zeilen. De koers werd gewijzigd van Waddenzee waar het windkracht zeven woei naar het wat rustigere IJsselmeer.

Ik was onder de indruk van ze, want binnen een halve dag hadden ze drie keer van dek gewisseld en dus van taak, waren we door de sluizen gegaan en zeilden we ook nog steeds op koers. Dit gebeurde op het eind binnen vier luttele minuten, want dan gingen we overstag en moest binnen die tijd de taak worden overgedragen en de nieuwe taak en rol worden aangeleerd. Een optimale ervaring was hierdoor gecreëerd om al het geleerde van de vorige blokken direct in de praktijk toe te kunnen passen. Met de wind om de oren, de giek gevaarlijk heen en weer schietend was er geen tijd voor “ja maar” of twijfels.

Theorie koppelen aan praktijkervaring:

Deze praktijkervaring was zo nuttig om de theorie erop los te kunnen laten. Dus tussendoor deden we reflecties in de kuip om de geleerde lessen eruit te halen. Een optimale combinatie van praktijk en theorie die we vervolgens weer gekoppelden aan hun dagelijkse praktijk op het werk. Tenslotte moet je het wel toe kunnen passen, anders is het alleen maar een leuke ervaring.

Niet alleen zeilend was ik onder de indruk van ze, ook qua verzorging. Zo was ook de catering uit handen gegeven aan deze talentenpool. Dit is altijd maar de vraag hoe het door de groep wordt opgepakt. Met een beetje pech hadden ze ook alleen drank kunnen inslaan en bijvoorbeeld geen wc-papier ;).

Verzorging moet goed zijn:

Godzijdank was dit in goede handen gevallen bij een dame die van wanten wist en voor iedereen niet alleen voldoende maar ook nog zalige maaltijden wist te produceren in die kleine keuken aan boord van het schip. Want lekker eten is toch wel mijn stokpaardje. Plus dit is, zoals ik al jaren geleden ontdekte, een belangrijk beoordelingselement van deelnemers. Als het eten en slapen maar goed is! Want het programma kan nog zo uitmuntend zijn, zonder goede verzorging wordt het totaalplaatje alsnog als onvoldoend bestempeld.

Mijn inzicht:

In de avond gingen we voor anker en sliepen we onder de sterrenhemel. Die nacht gebeurde er iets met mij. Ik had déjà vu van mijn vorige loopbaan als incentive organisator van mooie reizen naar exotische bestemmingen. Eigenlijk reis ik al mijn hele leven met groepen. Ik zeg altijd al gekscherend dat ik vroeger genoot van de uitzichten met groepen en nu geniet van de inzichten tijdens de trainingsreis.

Ook mijn metafoor van “op WEG naar de betere versie van jezelf” is natuurlijk onbewust precies juist gekozen. Ik ben graag op weg, op reis omdat ik geloof dat door mensen naar een nieuwe omgeving te brengen dit altijd blijvende ervaringen oplevert. En dat hierdoor de leeropbrengst het grootst is. Dit wist ik al bij mijn American Express tijd. Daar kwamen de deelnemers al onverwachts met mooie inzichten en besluiten terug op Schiphol. En dit inzicht kwam weer zo duidelijk bij mij binnen, daar aan boord van deze klipper.

Derde ervaring:

Ik vertelde al, alles komt in drieën bij mij, dus een week later werd in als een “Julia” rondgevaren in een kano in een prachtig natuurgebied. Dit was nog geen 20 minuten rijden van mijn huis en ik was er nog nooit geweest! Ook daar kwam het inzicht helder bij mij binnen. Het gesprek met deze avontuurlijke expeditieleider bracht oude herinneringen bij mij boven.

Nu ben ik zelf nooit zo extreem avontuurlijk op reis geweest met de salesteams in mijn Amex tijd. Integendeel mijn reizen waren juist over de top qua luxe en ontspanning. En toch weet ik uit eigen ervaring dat het creëren van een bijzondere ervaring altijd gekoppeld wordt aan de geleerde les van dat moment.

Leren gebeurt buiten de comfort zone:

Breng een groep in omstandigheden die ze niet kennen en alles komt veel meer binnen dan in een trainingszaal of erger nog, in een vergaderzaal in het bedrijf zelf. Dus wanneer het nieuw en anders is, gaat de dopamine werken en levert dit een onvergetelijke ervaring op. Zeker wanneer we naar buiten gaan, in beweging komen en daar op een bijzondere plek een unieke ervaring opdoen, dan is de koppeling met de geleerde les zo gemaakt.

Wanneer we dit bewust uitvragen en oproepen in reflectiemomenten, wordt de onbewuste ervaring expliciet gemaakt. Aangezien de unieke stimulus gekoppeld wordt aan de emotie van dat moment, zal dit vervolgens goed onthouden worden, stevig veranderd zijn. Soms zelfs baanbrekend kunnen zijn, want zo werkt ankeren. Immers er is een sterke wisselwerking tussen stemming en onze interne voorstelling/ons gedachtenpatroon in het NLP communicatiemodel.

Bewustwording van onbewuste processen:

Door dit bewust te maken, door te gericht vragen naar de inzichten, wordt de bewustwording van onbewuste processen een feit. En dit uitvragen en ophalen van leerervaringen om dit vervolgens te koppelen aan de dagelijkse praktijk, dat is mijn specialiteit geworden de afgelopen jaren.

En afgelopen week ontmoette ik weer iemand die precies dit principe combineert, maar nu samen met intuïtief voelen, net als ik! Hoeveel signalen heb ik nodig voordat ik wakker word? Ik heb dus een besluit genomen. Het sudderde al een tijdje, want alles lijkt nu samen te komen. Ik ben volledig op eigen benen komen te staan en daardoor kunnen nieuwe kansen zich ontplooien.

Eigenlijk is het volkomen logisch, want ik ben al mijn hele werkende leven hiernaar toe aan het werken. Alles wat ik tot nu toe gedaan heb, is een aanvulling op deze bestemming. Vroeger deed ik het vanuit de “helper” in mij, nu vooral vanuit de “begeleider” in mijzelf. Je kunt pas zo ver komen met de ander als je zelf bent geweest zei Milton Erickson al. Ik denk dat ik nu zo ver ben. Ik heb de praktische ervaring, de didactische kennis en het intuïtief voelen en weten wat mij helpt om dit allemaal nu samen te brengen.

Ervaringsreizen:

Ik wil al mijn opgedane ervaring bundelen en combineren met mooie ervaringsreizen, zowel van binnen als van buiten. Ik was al bezig met mijn “masterplan” wat gestart is met de lancering van mijn luisterboek vorig jaar juni. Het unieke model van de WEG heb ik vervolgens verder uitgebreid in mijn gratis online trainingen. Deze wordt verder uitgewerkt in mijn speciale coachingsprogramma “Anders Denken Anders Doen met NLP” wat een training & coaching ineen is. Deze is verspreid over drie maanden in drie bijeenkomsten, omdat ons brein minimaal zo’n 90 dagen nodig heeft om een nieuw patroon te kunnen verankeren. Ook dit vindt plaats op een bijzondere locatie, middenin het groen, met super goede verzorging, gewoon omdat ik dat zelf altijd al belangrijk vind als randvoorwaarde.

Nu ga ik daar een bijzondere trainingsREIS aan toevoegen, werkelijk WEG van de dagelijkse beslommeringen. Ik wil mijn cursisten een aantal aangesloten dagen meenemen naar een mooie locatie, wat mij betreft in het buitenland en hen daar een unieke ervaring laten beleven, uiteraard tiptop verzorgd en begeleid door mijzelf. Natuurlijk is dit idee niet uniek, dat begrijp ik ook wel. En de uitvoering zal wel uniek zijn, alleen al omdat ik, net als jij, uniek ben.

Mijn doelgroep houdt van leren door experimenteren:

Dus ik weet zeker dat mijn doelgroep hierop aangaat. Tenslotte zijn dit ondernemende leiders die het lef hebben om zichzelf te onderzoeken en te durven stretchen. Die al van alles hebben meegemaakt en ervaren. Die voorin de bus zitten omdat ze begrijpen dat je anders niet voor mekaar kunt krijgen. Die al weten dat teams niet doen wat jij zegt maar vooral wat je zelf doet en dus heb je al eerste en enige zelf voorin jouw levensbus te gaan zitten, het voorbeeld te geven.

En natuurlijk zijn zij nieuwsgierig en bereid om uit de comfort zone te stappen, ook al is het spannend. Want als je immers doet wat je altijd hebt gedaan…. krijg je wat je altijd hebt gekregen. Dus je hebt iets anders te doen als je een ander effect wilt hebben op jouw gedrag. Het kan niet anders. En dus heb je keuzes te maken, besluiten te nemen om weer verder te kunnen gaan. Ik heb dat afgelopen week ook weer gedaan.

En jij? Herken jij jezelf al? Welke besluiten heb jij afgelopen tijd genomen? Hoe ga jij nog meer uit jouw comfort zone treden? En van welke ankers ben jij je nu bewust geworden. Welke ontmoetingen hebben jou aan het denken gezet? Wat helpt jou op dit moment om simpelWEG gelukkig en succesvol te zijn? Zomaar wat vragen die vast weer aanzetten tot eigen inzichten en dat is immers precies mijn intentie met deze blogs.

Wil jij ook mijn blogs ontvangen:

Wil jij ook gemakkelijk mijn inspiratieblogs ontvangen? Schrijf je dan in via deze link. Ken je iemand anders die dit ook graag zou willen? Voel je vrij om dit door te sturen.

@Mireilleverhoef, 1 mei 2018