#28 Wat resoneert er bij jou?

Een belangrijke vraag om op te kauwen deze week. Wat raakt de ander wanneer ik iets zeg of doe? 

Vanuit voorin de bus:

Wanneer ik voorin de bus zit, ga ik er in ieder geval vanuit dat ik niet gekwetst kan worden door een ander, maar dat een ander hooguit iets kan doen waardoor ik mij gekwetst kan voelen. En toch blijft dit een klus af en toe. Want soms komen zo woorden hard aan en zijn ze al binnen voordat ik de selectie heb kunnen maken. Ons onbewuste neemt niet voor niets alles persoonlijk op. Dus het afbakenen en checken is het van mij of is het van de ander is een belangrijke sleutelvraag.

Op Facebook zag ik een post langskomen die op mijn tijdlijn behoorlijk viraal is gegaan. Een wijze monnik die de ander vraagt van wie het cadeau is wanneer je het niet aanneemt? Nou van de schenker dus. Vervolgens wordt de vergelijking gemaakt met de boodschapper van jaloezie, boosheid en beledigingen. Wanneer je die niet aanneemt dan blijft het ook van diegene die het met zich mee zeult…. Alleen dan blijft de vraag hoe doe ik dat? Hoe zorg ik dat dit niet bij mij resoneert en het mij beïnvloedt? Ik vind dat soms best een klus.

Anders kijken naar hetzelfde:

Wat ik wel weet inmiddels is dat wanneer ik vanuit mijn hart reageer dat dit beter uitpakt. Dus vanuit liefde en lichtheid kijken naar wat er gebeurt. Gelukkig hebben we het hart van de methodiek NLP tot onze beschikking als gereedschapskist om anders te kijken en luisteren naar hetzelfde en daarmee anders te reageren.

Hart van NLP:

Deze week stond ik te midden van 15 uitgeschreven NLP vooronderstellingen op verschillende briefjes om te ontdekken welke aangename aannames ik op dit moment goed kon gebruiken ten aanzien van mijn doel. Dus wanneer ik graag beter bij mijzelf wil blijven, in mijn autonome ik-kracht wil blijven staan, welke helpende gedachtes kan ik dan nu gebruiken?

In ieder geval de eerste NLP vooronderstelling; namelijk het hebben van ‘respect voor andermans wereldmodel’, ook al hoef ik het er niet mee eens te zijn. En ook die van ‘het gedrag is aanpasbaar, het huidige gedrag is de best keuze die er is’. Want anders had iemand wel iets anders gedaan. En ik zelf natuurlijk ook. Natuurlijk is ook die van ‘achter elk gedrag zit een goede bedoeling’ nu helpend. Want soms ben ik zo geraakt dat ik de goede bedoeling even uit het oog verlies. Plus die van’ lichaam en geest beïnvloeden elkaar’, want als ik iets helends doe voor mijn lichaam dan voel ik mij beter en dan zijn mijn gedachten weer licht en mild.

Resonantie van geluid:

Dit heb ik ook ervaren in de resonantie van geluid afgelopen week tijdens een heftig klankschalen- en gongbad. In deze sessie van ongeveer een uur werd met gongs en schalen zoveel geluid geproduceerd dat ik simpelweg niet meer kon nadenken. En wanneer het nadenken stopt, dan wordt het helemaal stil… van binnen. Dat heb ik weer aan den lijve ervaren in deze helende sessie. Geluid is trilling en trillingen gaan direct naar blokkades in ons lijf vertelde onze begeleider. En zo was het.

Thuisgekomen valt mijn oog op een stukje van mijn moodboards. Daarin staat al dat heling gebeurt via licht, klant en trilling. Ik voel me weer thuis, ben bij mijzelf en de vraag wat resoneert er wordt ineens intern beantwoord. Ik weet wat ik heb te doen.

Wil je mij trouwens zien te midden van de briefjes? Ik post momenteel ook veel actuele ervaringen in een kort filmpje op instagram en youtube.Ook ter inspiratie vanuit de gedachte delen is groeien. Wil je dus meer weten over deze 15 vooronderstellingen of iets anders, laat het me weten.

Wil je ook mijn blogs ontvangen:

Ik schrijf geregeld een persoonlijk blog waarin ik mijn belevenissen koppel aan mijn kennis van NLP die mij weer geleerde lessen hebben opgeleverd. Hopelijk ook ter inspiratie van jou. Wil jij ook gemakkelijk mijn blog ontvangen? Schrijf je in via deze link:

@Mireilleverhoef, 15 oktober 2018