#29 Soms heb je even afstand te nemen

Anders kijken:

Door ergens een nachtje over te slapen wordt het voor mij mogelijk om anders te kunnen kijken naar hetzelfde. Ik heb een sterke voorkeur om in te zoomen, dus om onderwerpen van dichtbij te kunnen bekijken en te bespreken. Dat zie ik terug in hoe ik bijvoorbeeld fotografeer. Maar eigenlijk zie ik het terug in bijna alles wat ik doe. Immers zoals je één ding doet, doe je alles, toch?

Dus het is voor mij noodzakelijk om geregeld wat afstand te nemen om gebeurtenissen een plekje te kunnen geven. Bijvoorbeeld in tijd of ruimte. Want als ik heel eerlijk ben, durf ik dan te zeggen wat ik wil en nodig heb? Durf ik dan groots en meeslepend te dromen of heb ik juist te hoog gespannen verwachtingen? De onrust van de scheiding is nu wel neergedaald en nu lijkt het tijd voor bezinning.

Uitspreken van behoeftes:

Wat ik gemerkt heb is dat werkelijk contact maken met mijn behoeften en verlangens cruciaal is. En die ook uit te spreken, hoe spannend dat ook is. Veel mensen verpakken hun wensen in grapjes, in losse opmerkingen of in dubbelzinnige vragen. Ik heb al een tijdje geleden besloten om open en transparant te willen zijn. In alles en dat wordt niet altijd even goed gewaardeerd. Daarnaast heb ik besloten zoveel mogelijk in het hier en nu te willen leven. Dat gaat mij steeds beter af merk ik.

Zo goed dat ik vooral kan voelen wat ik NU belangrijk vind, maar echt niet weet hoe mijn leven er over een maand uit zal zijn. Laat staan over een half jaar of langer. En dat is voor mij een vreemde gewaarwording. Waar ik vroeger gemakshalve uitging van het feit dat mijn (privé) leven zou blijven zoals het was, weet ik nu inmiddels dat niets meer zeker is in het leven, behalve het feit dat het onzeker is.

Dromen:

Zakelijk kan ik nog steeds heel goed in beeld hebben waar ik naar streef en waarom dit belangrijk voor mij is. Ik heb duidelijke dromen over hoe mijn bedrijf er over vijf jaar uitziet en wat ik daar nu dan voor te doen heb.

Alleen privé gezien is het vaag. Waar streef ik naar? Hoe zie ik bijvoorbeeld een relatie? Wat verwacht ik daarin en is dat reëel? Durf ik werkelijk te gaan staan voor wat voor mijzelf belangrijk is? Of haal ik mijn oude gewoonten weer van stal en pas ik mij liever aan, want dat is altijd een veilige manier geweest.

In eigen kracht blijven:

De essentiële vraag is nu dus hoe blijf ik in mijn eigen kracht en toch ook in verbinding met een ander? En daarmee ga ik zelf ook weer in gesprek met een inspirerende coach. Want een ander kijkt toch net met meer afstand dan ikzelf en stelt andere vragen. Waardoor mijn hulpvraag concreter en steeds meer verfijnd wordt. Vanochtend sprak ik nog een nieuwe coachklant die aangaf het helemaal niet als zwakte te zien om een coach te willen. Integendeel dacht ik, het is juist déze kwetsbaarheid die het krachtig maakt.

Wat ik NU weet is dat ik in ieder geval geen overhaaste beslissingen ga nemen. Dat ik vooral heb te verduren dat ik het niet weet. En daar ook weer open en transparant in te zijn, want we hebben immers geen tijd meer om ons te haasten. Het verdragen van onzekerheid is veel lastiger dan een besluit te nemen om te blijven of te gaan. Althans voor mij dan. Het ervaren van de onrustige gevoelens die daarbij gepaard gaan, voelt voor mij ongemakkelijk. Ik ben echt uit mijn comfort zone.

Wandelend afstand nemen:

Natuurlijk weet ik dat de ‘magic happens’ buiten de comfort zone, daar gebeurt het leren en veranderen. Ook ervaar ik alle endorfines die horen bij de rush van het steeds stretchen van mijn comfort zone. Tenslotte houdt het brein ook van alles wat nieuw en anders is. Ook al voelt het ongemakkelijk. Dus ik heb besloten niets te besluiten totdat ik in stilte het antwoord weet.

Wandelend mediteren is dus voor mij dé manier. De natuur in en in stilte blijven en waarnemen wat er is. Dan komen vanzelf de antwoorden en inzichten van binnenuit. Daar kan ik afstand nemen en weer anders gaan kijken.

Een mooie stille week toegewenst.

Meditatie ontvangen:

NB: En mocht dit ook voor jou fijn zijn dan geef ik je graag mijn meditaties cadeau. Laat het me weten als je dit wilt ontvangen.

Wil jij ook mijn blogs ontvangen:

Ik schrijf geregeld een persoonlijk blog waarin ik mijn belevenissen koppel aan mijn kennis van NLP die mij weer geleerde lessen hebben opgeleverd. Hopelijk ook ter inspiratie van jou. Wil jij ook gemakkelijk mijn inspiratie blogs ontvangen? Schrijf je in via deze link:

@Mireilleverhoef, 26 oktober 2018