#38 Geluk zit niet in het hoofd

Strategie van geluk:

Ik ben de afgelopen maanden intensief het onderwerp “geluk” aan het onderzoeken en heb dit gekoppeld aan de NLP structuren waar ik zo enthousiast over ben. Ik heb hele interessante conclusies kunnen trekken op basis van allerlei (wetenschappelijke) onderzoeken die hierover gedaan zijn.

Vanavond is mijn eerste webinar over het manifesteren van #100wensen en daarin onthul ik enkele ingrediënten en een strategie van geluk. NLP is immers de methodiek van bewustwording van onbewuste processen, zo ook het ontdekken van effectieve strategieën om geluk te ervaren.

Niet in ons hoofd:

Wat blijkt het zit in ieder geval niet in het hoofd! Daar is het geluk niet te vinden! Ook al is het hoofd dat het veilige hoofdkwartier, waar ik mij kan terugtrekken als het onzeker, onduidelijk en angstig wordt. Alleen daarmee gaat de onzekerheid, de behoefte aan controle en de wens om de angst te kunnen bestrijden niet weg.

Het enige wat ik daarmee bereik is dat ik het ongelukkige gevoel tijdelijk niet meer ervaar. Het gevoel gaat daarmee vooral uit, maar niet weg. Dit maakt dus niet gelukkig, dat onderdrukt vooral wat er nog meer is. Eigenlijk onderdrukt het alles wat er is, de minnen én de plussen!

Waar zit geluk wel:

Waar dan wel? Ja dat is een mooie vraag en het antwoord daarop werd afgelopen week tijdens het één na laatste blok van de NLP Leadership practitioner weer zo duidelijk.

Bij het afsluitende afscheidsrondje vragen we de deelnemers altijd naar een woord wat het gevoel beschrijft en wat ze meenemen uit de dagen. Het was opvallend te merken dat de antwoorden aanmerkelijk verschilden ten opzichte van de eerdere blokken. Waar voorheen cursisten aangaven schreeuwende hoofdpijn te hebben of met een zwaar en vol hoofd te vertrekken, was dat nu niet meer het geval.

Nu hadden ze een soort van spierpijn, zware benen, koude voeten, maar geen hoofdpijn meer. Nu hebben we feitelijk geen lichamelijke oefeningen gedaan waar je spierpijn van kunt krijgen, dus we zijn vooral gezakt in het lijf. En dan voel je ook wat je soms liever niet wilt voelen, dat is pas spannend.

Veilige hoofdkwartier:

Toch is het voor mij een signaal dat we goed bezig zijn met het proces van helen en groeien. Want het vasthouden aan zekerheid en controle door alles met het hoofd te willen regelen is volgens mij een illusie. Ja daar is het veilig en zeker, of is het een schijnzekerheid?

Het is volgens mij een illusie dat ik daar de antwoorden ga vinden, want ik gebruik dan slechts een klein deel van mijn volle potentie en ik blok alles wat er óók is. Ik leef dan niet volgens de pendule die uitslaat naar alle plussen en minnen in het leven, ofwel het leven ten volle leven. Ik blijf dan binnen de veilige lijntjes en heb nauwelijks een uitslag naar leuk en niet leuk. Wel heel comfortabel en daarmee ben ik verzekerd van niet al te gekke emoties. Op hoofdpijn na dan, want dat is vaak een symptoom van hoofdwerkers 😉

Zo is de gedachte dat geluk te vinden is door te denken volgens mij ook een illusie. Natuurlijk hebben gedachten kracht en is het gezonder voor ons lijf en geest om positieve en fijne gedachten te hebben in plaats van onszelf te voeden met negativiteit. Zeker wanneer we negatieve of angstige gedachten hebben over toekomstige situaties die nog niet eens feitelijk gebeurd zijn, dan is het doemdenken onhandig en vooral onnodig. Het is immers nog niet eens gebeurd! Dat heet piekeren en daarmee komt geluk zeker niet binnen handbereik. Dat herken ik zelf heel goed, misschien jij ook wel?

Gelukkig voelen een illusie:

Het is misschien ook wel een illusie dat we ons altijd maar gelukkig moeten voelen. Het lijkt wel alsof het niet meer normaal is om ons rot, verveeld, verdrietig, alleen of angstig te voelen. Er is toch zoveel in de markt om dit tegen te gaan, dat het lijkt alsof het niet meer toegestaan is. Er is zoveel afleiding te vinden, zoveel prikkels om ons heen van zogenaamd alleen maar gelukkige mensen op de social media, dat je bijna gaat denken dat je de enige bent die zich zo voelt, toch?

Tijdens de training kwam het verzoek om nogmaals de drie breinen uit te leggen. Want zij begreep het niet en zij voelde zich rot en wilde dit kunnen begrijpen. Hier was de paradox alweer actueel. Toch wist haar intuïtie waarschijnlijk prima waarom zij de overige breinen wilde leren kennen, want daar ligt een sleutel voor geluk.

Feitelijke waarneming:

Dus ik legde haar uit wat het verschil is tussen ons de werking van linker en rechterbrein. Hoe we van onze feitelijke waarneming met onze zintuigen vaak al heel snel doorschieten naar ons linkerbrein waar we de feiten verzamelen, er een logisch en gestructureerd verhaal van maken wat we onszelf vervolgens blijven wijsmaken, als een grijs gedraaid muzieknummer onszelf in herhaling vertellen.

Hoe zinvol het is om weer terug te gaan naar wat we nu feitelijk hebben ervaren met onze zintuigen, hoe het ons rechterbrein is ingekomen. Want onze waarneming houdt ons in het hier en nu. Daar zijn er nog geen gedachten overheen gegaan. Daar is alleen de ervaring en de beleving met het bijhorende gevoel. Het in het hier en nu zijn is immers een belangrijk ingrediënt van de geluksstrategie.

Als het veilig is:

Wanneer ons brein de waargenomen gebeurtenis als veilig heeft bestempeld, kunnen we afzakken naar ons hart brein. Dit herkennen we wanneer we passie, vuur en enthousiasme ervaren. Dan zit het hart erin en leven we dus vanuit ons hartebrein. Hier kunnen we verbinding maken met de mensen die we liefhebben. Het blijkt dat mensen die betekenisvolle en liefdevolle relaties hebben met anderen veel gelukkiger zijn dan mensen die dit niet hebben. Dus vanuit ons hart leven en deze openen maakt gelukkig.

Wanneer we dan nog meer afdalen, via onze adem naar onze buik gaan, komen we in het derde brein, ons buikbrein. Een simpel trucje is even hèhè zeggen, dan zit je gelijk in je buik. Daar zitten onze emotie, ons gevoel; fijn en niet fijn.

Innerlijk weten:

Maar daar, in het midden van het midden, kan het ook helemaal stil worden. Daar zit het innerlijk weten, daar huist misschien onze intuïtie wel. Om daar te komen ga ik zelf wandelen, vertragen, in bad zitten en vooral veel mediteren, soms alleen al door te staren naar vuur, een kaars of een kachel. En de laatste tijd vooral creatief bezig zijn met plaatjes en teksten voor de moodboardsessies.

Serotonine is gelukshormoon:

Wanneer ik vertraag en leef vanuit mijn buikbrein, dan maak ik serotonine aan wat het gelukshormoon is. Dan kan ik ook gemakkelijker de minder fijne gevoelens toelaten en soms zelfs laten transformeren. Als je het durft om erheen te gaan? Zo ervoer deze cursiste een soort plank tussen haar hoofd en de rest van haar lijf. Gelukkig was het een doorbrekend blok dus dan kom je ook voorbij ongehuilde tranen en ander oud zeer. Ik ken dit zelf ook heel goed.

Samenvattend kan ik zeggen dat wanneer ik mij alleen, eenzaam, verdrietig en angstig voel, ik de neiging kan hebben om dit te blokken en mijzelf direct af te gaan leiden door allerlei dingen te gaan ondernemen. Alsof het niet normaal en toegestaan is om mij zo te voelen.

Insluiten van plussen en minnen maakt gelukkig:

Het werkelijk doorleven, het voelen wat er ook is, het werkelijk aan te kunnen wijzen in mijn lijf, hier bij stil te staan, het ruimte te geven door er aandacht aan te besteden, dát is volgens mij de weg naar geluk. Het accepteren dat het er allemaal is. Het insluiten van de plussen én de minnen. Dat maakt volgens mij gelukkig, al is het maar een kort moment.

Wanneer we denken dat we onszelf gelukkig kunnen maken door antwoorden te zoeken in ons hoofd in plaats van in ons lijf, dat is volgens mij leven op halve kracht. Want wanneer we gaan leven vanuit ons lijf, ons hart laten spreken en het innerlijk weten kunnen ervaren op basis van onze intuïtie, dan leven we met onze volle potentie. Dan komt geluk binnen handbereik, of misschien is het er dan al en zie je het ineens?

Dus leven vanuit volle potentie zorgt voor tevredenheid en geluksbeleving. En ondanks dat dit niet de meest fijne periode in mijn leven is, kan ik oprecht zeggen dat ik ook deze momenten van intens geluk beleef. Ik leef in ieder geval van top tot teen. En grappig genoeg terwijl ik deze zin schrijf, gaat ineens de zon schijnen en komt er een regenboog. Plotsklaps zie ik hoe mooi ik hier woon. Zie ik zomaar de volle potentie van deze nieuwe plek die in mijn handen is gevallen.

Hoe doe jij dit?

En hoe is dat bij jou? Hoe doe jij dit? Leef je vooral vanuit je hoofd en probeer je alles te vatten en te begrijpen. Of durf je voorbij de onzekerheid te gaan, te voelen wat er is, leuk en niet leuk? Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie, alleen al omdat het voor mij zo enorm voedend en steunend is.

Ik wens je een week van vol geluk en niet alleen in je hoofd!

Wil je ook mijn blogs ontvangen:

Ik schrijf geregeld een persoonlijk blog waarin ik mijn belevenissen koppel aan mijn kennis van NLP die mij weer geleerde lessen hebben opgeleverd. Hopelijk ook ter inspiratie van jou. Wil jij ook gemakkelijk deze inspiratie blogs ontvangen? Inschrijven kan via deze link:

@mireilleverhoef, 14 januari 2019