#41 Huidhonger

Ik weet nog dat ik dit woord voor het eerst in 2015 hoorde bij de opleiding van de Taoïsten en dat ik ‘getver’ dacht. Ik kende dit woord niet en toen ik eenmaal de betekenis wist, was ik daar maar blij om ook. Huidhonger is namelijk de enorme behoefte aan aanraking en streling. Dat waar je zo naar kunt hunkeren wanneer het er niet meer is.

Taboe:

Daarnaast is het ook een soort taboe om hierover te praten. Waarschijnlijk omdat huidcontact zo intiem is en dat we dit meestal alleen met onze partners hebben. Terwijl het in de gezondheidszorg de normaalste zaak van de wereld is. Daar is allang de helende werking van aanraking van onze huid bekend.

Endorfine:

Onze huid is namelijk het grootste en naast onze hersenen misschien wel belangrijkste orgaan wat wij hebben. Wanneer je geaaid en gestreeld wordt, zet dat processen in werking die niet alleen voor welbehagen zorgen maar ook voor een betere gezondheid.

Huidcontact stimuleert de zenuwuiteinden die onze hersenen die op hun beurt signalen zenden naar de hersenen en daar wordt vervolgens van alles in gang gezet, de productie van endorfine bijvoorbeeld (het gelukshormoon). Door die endorfine ga je je prettig voelen. Maar endorfine zet ook genezende processen in werking.

Het hormoon stimuleert bijvoorbeeld het immuunsysteem, de spijsvertering en de stofwisseling. Het bevordert de doorbloeding en het zorgt voor een diepere ademhaling. Het bloed neemt meer zuurstof op en de spieren ontspannen zich. Een tekort aan endorfine kan een depressie in de hand werken en de genezingsprocessen in het lichaam in de weg staan. Zo’n tekort zou prima aangevuld kunnen worden door een extra dosis aanraking.

Altijd voldoende aangeraakt:

Dus dit wist ik allemaal al, maar ik had het nog nooit zelf aan den lijve ondervonden. Ik realiseer mij nu hoeveel geluk ik eigenlijk heb gehad. Vanaf mijn zestiende ben ik seksueel actief geweest en altijd heel prettig en geregeld aangeraakt door mijn vaste partner. Ook wij kenden uiteraard binnen ons huwelijk perioden van “koud bed” afgewisseld met “warm bed”.

Ook zo’n taboe trouwens, maar dat is weer een heel ander onderwerp. Hierover inzicht geven zorgt altijd voor enorme opluchting. Ik brengt dit intieme en vaak pijnlijke onderwerp “koud bed” altijd ter sprake in de training “vrouw”. Het is namelijk heel normaal dat dit afgewisseld wordt en juist een indicatie van een goede relatie. Daarnaast was er in mijn huwelijk altijd ruim voldoende fysiek contact in de vorm van “kriebelie” zoals een vriendin dit noemt.

Huidhonger:

Na mijn scheiding heb ik dit opgevuld met kortstondige relaties die vooral tegemoet kwamen aan mijn huidhonger nog voordat ik dit had. Ik kan mij nu dus ook goed voorstellen dat relaties stuklopen wanneer er structureel geen aanraking meer is. En ik heb ook gemerkt dat ik dus nooit een platonische relatie kan hebben. Daarvoor mis ik de aanraking en streling te zeer. Het maakt mij letterlijk ziek en het benadrukt nog meer hoe alleen ik mij dan voel.

En dat klopt ook gezien de werking van het hormoon endorfine wat aangemaakt wordt door aanraking. Dit zorgt zoals gezegd voor welbevinden, voor ontspanning en voor genezing. Dus ik ervaar voor het eerst in mijn leven serieuze huidhonger.

Tinder:

De eerste neiging was om weer terug te vallen op Tinder waarvan ik weet dat ik er dan binnen no time vanaf ben. Alleen dat station ben ik mentaal wel gebaseerd. De tweede optie die even langs vloog was dan een gigolo regelen, dan was het meer een zakelijke overeenkomst maakte ik mijzelf wijs. Mijn vriendinnen waren direct enthousiast en sommigen stelde voor om hem daarna door te schuiven. En het is natuurlijk ook een mooi verhaal wanneer iemand anders dit ervaart en eerst even uitprobeert.

Hierover sparren was vooral een leuke bezigheid voor de vrijdagmiddag borrel, maar heb ik ook als serieuze optie afgewezen. Hoewel ik eerlijkheidshalve wel moet toegeven dat ik even gegoogeld heb. Het leek verdomd veel op de datingsites, alleen moest ik er dan nu voor betalen en nog veel ook. Ja ik weet zeker dat jij nu ook de neiging ervaart om even gaan googlen hoeveel dan? Haha zo werkt ons brein immers 🙂

Massage:

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een ultieme “me-time” vorm, namelijk een ontspannende massage voor mijzelf boeken en ondergaan. Tijdens de behandeling rolden de tranen over mijn wangen, geen idee waar ze vandaan kwamen want ik vond het heerlijk. Dus helemaal warm en zacht gekneed rolde ik naar buiten.

De opvolgende nacht moest ik er zeker tien keer mijn bed uit uit om alle afvalstoffen te lozen, maar daarna voelde ik mij een stuk beter. Helaas duurde dat duurde maar kort. Nu is het met aanraking waarschijnlijk hetzelfde als met seks en intimiteit, als ik dat eenmaal weer in mijn leven heb, wil ik meer. En wordt de verleiding weer groter om het te gaan zoeken.

Ook deze neiging heb ik bedwongen en gereduceerd tot een avondje aandacht in cafe Nol. Want hoewel dat de huidhonger niet stilt, geeft de boost in zelfvertrouwen mij wel weer goede moed. Ik hou zo het vertrouwen dat die ene leuke man heus mijn leven in komt wandelen. Zoals een cursiste mij eens schreef: “hij kwam toen ik het oprecht niet meer verwachtte”. Zo zal het waarschijnlijk gaan.

Hoe doen singles dit:

En in de tussentijd vraag ik mij dus serieus af hoe andere singles dit doen. Of sterft de behoefte langzaam maar zeker af? Ik kan mij dit niet voorstellen, maar er zijn toch veel meer mensen die dit moeten ervaren? Het is misschien een taboe wat ik beschrijf, maar aan de andere kant een eerste levensbehoefte. Aanraking is net zo belangrijk als eten en drinken.

Dus heb ik voor vandaag maar een extreem “zorg voor mijzelf” dagje geregeld. Startend met de kapper, door naar de massage en daarna mijn wimpers weer oplappen. Zo word ik de hele dag aangeraakt. Ik eindig de dag wel met een zakelijke coachafspraak, want tenslotte moet het ook allemaal betaald worden!

Helende handen:

De massage heb ik overigens geboekt bij een professionele collega die haar eigen bedrijf gestart is met haar helende handen. Zij vroeg mij vooraf welke warme olie zij kon verwarmen en welk thema en intentie zij daaraan kon toevoegen. Ik appte zonder te hoeven nadenken: “alleen zijn”.

Vervolgens komt zij terug met de volgende tekst: “P. nodigt je uit om weer naar binnen te gaan en je te verbinden met je innerlijke bron waardoor je iedere vorm van controle los kunt laten en weer met de flow mee kunt bewegen. Het nodigt je uit om weer te vertrouwen op je bron als het gaat om liefde, vrede en veiligheid. Geen enkele vorm van controle kan je weer helpen om je te verbinden met je ziel! Het herinnert ons eraan dat alleen vanuit onze werkelijke bron leven werkelijke vrede van binnen geeft” en zij vraagt mij vervolgens hoe deze zin bij mij resoneert. Ik antwoord haar dat ik begin te huilen. En vervolgens krijg ik terug: “Dan is ie top. Zie je morgen!” Ik heb trouwens nog geen idee wat P is…. Ik laat mij dus verrassen!

Zij had deze massage aangeboden in een Valentijnsactie op Facebook. In het kader van zelfliefde dacht ik dat dit wel een passend cadeau was voor mijzelf. Helend in alle opzichten. Wil je haar gegevens, laat mij dit dan even weten in een persoonlijke mailtje.

Wil jij ook mijn blogs ontvangen:

Ik schrijf geregeld een persoonlijk blog waarin ik mijn belevenissen koppel aan mijn kennis van NLP die mij weer geleerde lessen hebben opgeleverd. Hopelijk ook ter inspiratie van jou. Wil jij ook gemakkelijk mijn blog ontvangen? Schrijf je in via deze link:

@mireilleverhoef, 12 februari 2019