#43 Ik vond jou ook zo leuk

Ik sta in een après ski tent waar het dak er elke dag vanaf gaat. Het is mijn laatste avond van een heerlijke skivakantie met mijn vriendinnen. Na een paar avonden in deze kroeg te hebben doorgebracht heb ik inmiddels behoorlijk wat nieuwe mensen ontmoet. Ik heb het enorm naar mijn zin met dansen, lachen en sjansen. En ik voel mij zo vrij als vrijgezel! 

Leuke man uit het verleden:

Ineens zwaait een leuke man naar mij en in een impuls zwaai ik terug. Hij blijft doorzwaaien, lacht naar mij en ineens herken ik hem. Uit een ver verleden waar we samen onze opleiding hebben gedaan. Ik vlieg hem om de hals en we beginnen te praten. Wie nu het als eerste zei weet niet meer, maar al snel, na al die jaren durfden we het ineens allebei toe te geven hóe leuk we elkaar hadden gevonden. Ik wist dat niet van hem. Ik wist wel dat ik hém te gevaarlijk leuk had gevonden en daarom altijd ver uit de buurt was gebleven. Hij vertelde mij nu dat hij ook niet durfde, omdat ik zo ontzettend getrouwd was in die tijd. En hij als stelregel had om ver weg te blijven van getrouwde vrouwen.

Nu jaren later blijkt dat we allebei precies dezelfde herinneringen nog hebben aan hele specifieke momenten. Dat we allebei hetzelfde gevoeld hadden, maar nooit durfden uit te spreken. En het enige wat ik nu hardop roep is: “Shit, shit shit”. Waarom heb ik mij niet uitgesproken? Want nu is de situatie andersom. Is hij heel erg getrouwd.

What if:

Waarom heb ik mijn intuïtie destijds niet geloofd en gevolgd? Want als ik het zo duidelijk voel…. dan voelt de ander het ook! Dit is ook zo’n besef wat ik afgelopen jaren heb geleerd. Dat gaat over hoe mijn spiegelneuronen werken wanneer ik diep in rapport ben met iemand. Dan pak je elkaars gevoelens en stemming ook op. Ook al doe je er niets mee! En ook al geeft een ieder daar een eigen betekenis aan.

Dus ik ben nu al uren aan het mijmeren over what if…? Wat is hier de bedoeling van? Waarom deze ontmoeting, want ik kan er niets mee! Of toch wel? Wat is de geleerde les? Waarom gebeurt dit nu? Wat is hier de onderliggende boodschap van?

Ik ben in de war! En dan wil ik graag kunnen verklaren van wat ik nu niet begrijp. Dit is mijn behoefte een controle en zekerheid. En tegelijkertijd weet ik ook dat het huidige gedrag de beste keus is op dat moment. Dus dat spijt dan ook niet nodig is, zolang ik er maar van leer en dit weer doorgeef.

Spijt omdat ik uit angst handelde:

Wat ik in ieder geval wel weet, is dat ik daar die avond in het toilet een groep mooie jonge meiden sprak. Ik vertelde ze over de ontmoeting en over hoe het toch komt dat we zo bang zijn om onze echte gevoelens uit te spreken op het moment dat ze er zijn. Zij herkenden dat volledig. En ik besef nu dat het leven zo anders had kunnen verlopen, maar dat we dat natuurlijk nooit echt zullen weten.

Dat ik nu vooral het grote gevoel van spijt ervaar dat ik het niet ben aangegaan. Spijt dat ik niet eerlijk en transparant naar mijzelf ben geweest en ook niet naar de ander. Dat ik uit angst gehandeld heb, omdat ik bang was voor de gevolgen voor mijn eigen relatie. Dus ik wil ze eigenlijk nog meegeven:

‘Meiden doe het anders en vertel het iemand als je het voelt! Niet om er iets mee te doen hê, want ik ben juist heel blij dat ik trouw ben geweest al die jaren, maar ik had het wel willen benoemen. Dan hoef ik in ieder geval achteraf geen spijt te hebben van het feit dat ik het niet hebt durven erkennen! En dat op de wc in een kroeg tijdens een après-ski feest 😉

Angst voor afwijzing:

Nu weet ik natuurlijk ook heel goed wat er nog meer onder die angst ligt. Namelijk de angst van afwijzing. En ik realiseer mij heel goed dat ik zelf deze angst inmiddels overwonnen heb. Dat heb ik de afgelopen maanden al ervaren in het lopen van een blauwtje en daar alsnog een goed gevoel over hebben. Omdat ik namelijk trouw ben gebleven aan mijn eigen gevoelens en verlangens en dit in alle openheid heb uitgesproken. Dat een ander het heel anders ziet en ervaart daar heb ik dan mee te dealen.

Zelfs als ik het niet helemaal geloof, omdat ik tegenwoordig mijn eigen intuïtie en spiegelneuronen best goed durf te vertrouwen. Het is zoals het is en zo heb ik hierdoor ervaren dat ik deze angst inmiddels voorbij ben. Dit besef maakt mij sterker.

Pijn en verwarring:

Maar van deze ontmoeting ben ik nog helemaal van de leg. Ik realiseer mij met mijn hoofd dat ik het los heb te laten, omdat ik hem los moet laten. Maar mijn hart zegt iets heel anders. Mijn hart staat wagenwijd open en het verlangen naar een tweede kans is zo groot. En dat doet pijn en is verwarrend.

Ik denk dat iedereen die dit heeft meegemaakt zal herkennen. Dat je jaren later geconfronteerd wordt met wat je altijd gevoeld hebt, maar nooit hebt durven toegeven. Laat staan heb durven uitspreken. En dan de grote vraag wat zou er gebeurd zijn? Hoe anders zou het leven dan verlopen zijn? Er zijn hier heel veel films al over gemaakt, dus het is vast universeel en herkenbaar.

Een test voor mijn hart:

Ineens realiseer ik mij dat ik ‘getest’ word. Ik heb recentelijk een bijzondere sessie gedaan waar ik zoveel hartenzeer heb opgeruimd. Waarin zoveel trauma’s uit mijn lijf zijn gehaald door ademhaling en aanraking. Waarin ik zo geheeld ben, dat ik nu nog meer durf te leven met heel mijn hart. En dat heeft mij al veel bijzondere ontmoetingen en momenten opgeleverd.

Dít zou in het verleden een moment geweest zijn om heel hard de deur van mijn hart weer dicht te doen. Maar nu niet, ik hou hem open, ook al doet het pijn. Het zal vast duidelijk worden na verloop van tijd dat deze openheid mij gaat helpen. Mij de liefde gaat laat ervaren zoals het bedoeld is. Soms moet eerst de sneeuw en mist verdwenen zijn en de zon weer gaan schijnen.

En in de tussentijd ga ik gewoon door met ontdekken waar ik al mee bezig was. Het leven gaat gewoon door.

Wil jij ook mijn blogs ontvangen:

Ik schrijf elke week een persoonlijk blog waarin ik mijn belevenissen koppel aan mijn kennis van NLP die mij weer geleerde lessen hebben opgeleverd. Hopelijk ook ter inspiratie van jou. Ken jij mensen die deze wekelijkse blogs willen ontvangen? Voel je vrij het door sturen. Inschrijven kan via deze link:

@mireilleverhoef, 18 maart 2019