#47 De geschiedenis herhaalt zich

Ik vind het bizar om te ervaren dat dingen uit het verleden door een volgende generatie herhaald worden. Zo heb ik afgelopen maanden drie mannen ontmoet die slechts één overeenkomst hebben. Nou okay twee dan, ze vonden mij ook alle drie leuk.

Alles komt in drieën:

Ik word nu voor de derde keer (al het goede komt in drieën is mij onlangs geleerd) geconfronteerd met een vader die weinig tot geen contact heeft met zijn kind(eren). Of wel contact heeft, maar niet zoals hij dat zou willen. En dit raakt mij. Niet alleen omdat ik heel goed de pijn van het gemis kan voelen. Net zoals ik de frustraties en de onvervulde verlangens kan horen. En in sommige gevallen de gelatenheid kan zien. Maar vooral omdat het mij ook persoonlijk raakt in mijn verleden.

Ik word in een klap in een andere positie geplaatst. Ik krijg nu opnieuw de gelegenheid de situatie vanuit een andere plek waar te nemen. En anders kijken leidt altijd tot anders denken en daarmee tot anders doen. Dus het is een leerzame ervaring voor mij. En pijnlijk.

Mijn verhaal:

Ik heb in 2006 na een breuk van ruim vijftien jaar weer contact gekregen met mijn vader. Nadat hij de eerste stap zette, omdat ik dit allang niet meer durfde. En omdat ik mijzelf had wijsgemaakt dat ik hem niet nodig had in mijn leven.

Ik had werkelijk NLP nodig om milder te gaan kijken naar mijn omgeving. Het waren de zinnen: “achter elk gedrag zit een goede bedoeling” en “het huidige gedrag is de beste keuze die er is, anders had iemand wel iets anders gedaan” die mij destijds in beweging brachten.

Samen met de familieopstelling die ik toen deed waarbij de dynamieken van uitsluiting, groter maken en van mijn plek afgaan pijnlijk zichtbaar werden. Ook dit inzicht werd draaglijk door de verzachtende zin; alles wordt gedaan uit liefde en loyaliteit.

Vanuit alle partijen; ouders en kind is er is altijd zoveel liefde en loyaliteit dat het gedrag aanstuurt. In rot momenten vooral op een minder effectieve manier, omdat dan alle systemische wetten overhoop gehaald zijn en de onhandige dynamieken de boventoon voeren.

Kijken vanuit ander perspectief:

Dus nu krijg ik de gelegenheid om vanuit een volwassen en ouderschap’s perspectief naar hetzelfde te kijken. Het is dan ook vast geen toeval dat ik deze week opnieuw een coach gesprek voerde over dit thema. Ditmaal met een moeder die weinig tot geen contact heeft met haar zoon, omdat hij het zielig vindt voor zijn vader. Poeh wat is er toch veel familieleed. En wat zou het handig zijn als iedereen wat meer kennis zou hebben van de systemische onderstroom en dit zou integreren in zijn of haar leven.

Alleen al omdat deze ervaring met systemisch werken mij weer het contact met mijn vader heeft teruggegeven. En omdat ik sindsdien voel dat het waar is dat elk kind 50% zijn of haar moeder is en ook 50% zijn of haar vader. Dus wat zou ik het willen uitschreeuwen naar ouders die hun kinderen weghouden bij hun ex partner. Want het is zo verdrietig, zo’n verlies voor iedereen.

Ouders laat kinderen loyaal zijn:

En wat zou ik het willen uitschreeuwen naar ouders die uit boosheid hun kinderen niet meer willen zien. Want je sluit ook jezelf uit en neemt je plek niet in. Plus alles wat er niet mag zijn, wat taboe en ongewenst is, komt juist meer naar boven. Is pijnlijk aanwezig door afwezigheid. In ieder geval mentaal. Je herkent dat vast wel op een feestje waar het zwarte schaap van de familie er niet bij is, maar wel de meest besproken gast is van die dag.

En natuurlijk zou ik het ook willen uitschreeuwen naar de kinderen, maar het zijn de ouders die hier de “grotere” zijn. Het voorbeeld moeten geven, zodat de kinderen dit na kunnen doen.

Ouders wees de sterkste en zet de eerste stap:

Zoals ik gisterochtend deze moeder adviseerde om goed voor haarzelf te gaan zorgen, zodat haar zoon dat ook wat meer kan gaan doen. Zij herkende gelijk de herhaling van haar geschiedenis. En ook hoe zij altijd voor de vader had gezorgd, wat natuurlijk ook niet de plek is van een liefdespartner. Geen wonder dat hun zoon dat nu overneemt. Wat een klus. Voor alle partijen. Dus zij was blij met dit inzicht.

Door haar werd ik geïnspireerd om deze blog te schrijven en ook mijn kennis hierover op deze manier te delen. Want wat mij betreft mogen de deuren weer geopend worden, de sloten eraf. Dat zou in dit geval heel wat (vader)harten doen overstromen.

Meer weten over systemische onderstroom:

Mocht jij ook meer willen weten over de systemische onderstroom, over de kracht van familieopstellingen en het kijken via de systemische wetten. Ik ga dit keer iets doen wat ik nog nooit heb gedaan. Ik geef gewoon een hoofdstuk uit mijn luisterboek weg wat hierover gaat. Alleen al omdat ik het iedereen gun om in contact te zijn met zijn of haar familie. In welke vorm dan ook.

Het is te pijnlijk als dit niet mogelijk is. Ik zie het nu weer anders, want Einstein zei het al; je hebt een probleem van minimaal drie kanten te kijken om een goed beeld van de hele situatie te krijgen en de oplossing te kunnen zien. Dus kijk vooral ook drie dimensionaal, vanuit drie perspectieven en minimaal vanuit de 3e waarneempositie, op een afstand naar een opstelling van jouw eigen familie. Desnoods met koffiekopjes, glazen of bierviertjes. Dat geeft weer een heel ander zicht op de situatie.

Luister hier het één na laatste hoofdstuk uit mijn luisterboek over de systemisch onderstroom.

Wil jij ook mijn blogs ontvangen:

Ik schrijf elke week een persoonlijk blog waarin ik mijn belevenissen koppel aan mijn kennis van NLP die mij weer geleerde lessen hebben opgeleverd. Hopelijk ook ter inspiratie van jou. Ken jij mensen die deze wekelijkse blogs willen ontvangen? Voel je vrij het door sturen. Inschrijven kan via deze link:

@mireilleverhoef, 30 april 2019