#48 Goed voor jezelf zorgen?

Goed voor haar zorgen:

Vandaag is het moederdag en van huis uit is dit een dag waarin ik als kind altijd extra goed voor mijn moeder moest zorgen. Dit was zo’n dag waarop ik dan van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat alle kleine klusjes mocht doen die mijn moeder normaal gesproken deed.

Dus vanaf het ontbijt op bed, de afwas, het koken, opnieuw de afwas, kopjes thee geven in de middag tot en met het kopje koffie in de avond bij het journaal voor de televisie. En alle andere kleine wensen en verlangens die ik maar gedurende die dag kon vervullen, uitgesproken of onuitgesproken!

Onbewust leerpatroon:

Achteraf gezien was dit ook zo’n onbewust leerpatroon over hoe normaal het is dat een moeder alles doet, behalve op deze ene dag in het jaar. Dan mag zij helemaal vertroeteld worden en hoeft zij helemaal niets te doen. Nou ja twee keer per jaar dan, want dit gold ook voor haar verjaardag.

Nou ben ik trouwens wel redelijk zelfstandig opgevoed, want ik moest de rest van het jaar ook deze klussen wel doen. Alleen op deze dag werd daar extra nadruk op gelegd. De impliciete boodschap was dan ook zorg nu maar goed voor haar, want zij zorgt het hele jaar al voor ons allemaal.

Mijn geluk in handen van een ander gelegd:

Ik heb heel lang niet zo goed voor mijzelf kunnen zorgen. Ik had de koppeling in mijn hoofd had gemaakt dat wanneer ik goed voor een ander zorg, ik daarmee erkenning en waardering zou krijgen. En dat was waar ik zoveel behoefte aan had.

Ik had daarmee indirect mijn eigen geluk in handen van een ander gelegd. Ofwel als een ander mij zou aangeven dat ik het goed genoeg doe, of liever nog dat ik de beste zou zijn, DAN kon ik mij pas gelukkig voelen. Bleef deze openlijke goedkeuring echter uit, dan had ik mijzelf wijsgemaakt dat ik dus niet goed genoeg zou zijn. Het antwoord van mij daarop was altijd een schepje extra inzet erbij doen. Dus nog harder gaan werken, nog meer mijzelf ten diensten stellen, nog meer zorgen voor een ander.

Geldt voor meer mensen:

En sinds afgelopen week weet ik NOG meer dat dit voor veel mensen geldt. Vorige week zaterdag heb ik een gratis challenge Assertief Optreden weggeven. Een week lang elke dag een gratis tip uit mijn mini online training Assertief Optreden.

Deze was gekoppeld aan een besloten Facebook groep die nu boordevol persoonlijke verhalen staat van ruim 400 deelnemers. Ik ben daarin zo geraakt door de kwetbaarheid en de herkenning van de verhalen die wildvreemden hierin met elkaar delen.

Grote behoefte aan assertief optreden:

Dus er is blijkbaar een grote behoefte om het hierover te hebben. Niet alleen om het erover te hebben, ook om een oplossing hiervoor te krijgen. Dit ik uiteraard ook graag bied!

Want als we ervan uitgaan dat Assertief Optreden betekent dat je goed voor jezelf kunt zorgen en tegelijkertijd goed de relatie met de ander kunt behouden, dan is dit nog een hele klus voor veel mensen. We schieten gemakkelijk door naar de ene kant en dat betekent niet goed voor onszelf zorgen, over onze grenzen heengaan, geen nee kunnen zeggen, niet kunnen afbakenen, lastige gesprekken vermijden, alles doen omdat de harmonie te bewaren en bang zijn voor een vervelende reactie van de ander. Dat is de sub assertieve kant.

De andere kant is dat we juist te bot worden, te direct zijn, dat we de verkeerde toon gebruiken waardoor de ander boos, verdrietig, teleurgesteld of gekwetst wordt. Waardoor de relatie onder druk of op het spel komt te staan. En met relatie bedoel ik zowel thuis als op het werk, dus samenwerken en samenleven.

Oude patronen van vroeger:

Assertief optreden is een belangrijk onderwerp wat elke dag terugkomt en ons elke dag confronteert met oude patronen van vroeger. Dit zijn hardnekkige gewoontjes geworden die nog niet zo makkelijk te veranderen zijn.

Dus er is een grote behoefte aan tools en hulp bij het beter voor jezelf kunnen zorgen. Want dat is by far het grootste probleem van de deelnemers die meededen afgelopen week. En misschien ook wel de grootste vraag van de deelnemers die zich hebben ingeschreven.

Want mogelijk heb jij ook al van jongs af aan geleerd om goed voor je moeder te zorgen op moederdag en voor je vader op vaderdag volgende maand. En dat je dit patroon jarenlang niet onder de loep hebt genomen. Maar net als ik daar uiteindelijk zo in bent doorgeslagen. Misschien ook wel op het werk, waarin ik burn out moest raken om tot inzicht te komen. En wil jij nu ook weten hoe je dit gedrag kunt veranderen!

Moederdag cadeau:

Dus omdat het vandaag moederdag is, heb ik ook een cadeau in de aanbieding. Ik heb besloten een laagdrempelige workshop over dit onderwerp aan te bieden. Een prachtige trainingsmiddag voor een belachelijk lage prijs. Want ik weet bij uitstek wat het kost om uit dit patroon te komen. En dan heb ik het nog niet eens over wat het mij jarenlang heeft gekost dat ik niet goed voor mijzelf kon zorgen.

Binnenkort publiceer ik meer hierover. De datum is wel met zorg gekozen. De challenge startte op 5 mei (bevrijdingsdag) en de workshop is op 6 juni (D-Day). Dus hou die vast in gedachten.

Voor iedereen die zichzelf wll bevrijden van oude patronen zoals ik dat ook heb gedaan. Waardoor zo’n moederdag als vandaag een hele andere betekenis heeft gekregen. Het is voor mij de dag om bij uitstek goed voor mijzelf te zorgen! Waarom? Omdat ik het waard ben. En jij ook! En dus heb ik vanochtend SAMEN met mijn kinderen het ontbijt gemaakt en met een groot hart hun bloemetje in ontvangst genomen. Om maar even een patroon te doorbreken!

Wil jij ook mijn blogs ontvangen:

Wil jij ook geregeld mijn inspiratie blogs ontvangen? Schrijf je dan in via deze link. Ken je iemand anders die dit ook graag zou willen? Voel je vrij om dit door te sturen. 

@mireilleverhoef, 12 mei 2019