#49 Een belangrijke beslissing

Ik nam een besluit op die ene dag waarop ik een cadeau kreeg waar ik niet blij mee was. In 1 klap werd ik mij bewust van mijn eigen onvermogen om mijn wensen duidelijk te maken. 

Kantjesknipper als cadeau:

Even voor de nuancering; ik vond het altijd al fijn dat mijn partner voor mij een moederdag cadeau kocht en zo de kinderen voordeed om ook iets liefs voor mij te regelen. En natuurlijk was het niet zijn intentie om mij op dat moment bewust te maken van mijn gebrek aan assertiviteit. Wat zo duidelijk werd op dat moment, waarop ik die kantjesknipper voor het gras kreeg!

Wat gebeurde er? Ik kreeg dus een cadeau wat zo indruiste tegen mijn eigen voorkeur. Het is een perfect geschenk voor iemand die van details houdt en die blij wordt van een afgemaakt gazonnetje. Ik hou daarentegen vooral van grote lijnen. Dus als ik aankwam op ons eiland in Vinkeveen ging ik het liefste het hoge gras te lijf met een grasmaaier. Lekker baantjes trekken waardoor ik gelijk grote resultaten zag.

Natuurlijk wordt het hele gazon mooier als je ook de kantjes knipt. Dat is het hetzelfde als kozijnen schilderen en daar dan op het eind het afplaktape eraf halen. Dan zie je ineens het complete plaatje. Of de welbekende plinten leggen op de mooie nieuwe houten vloer. Dat maakt het geheel ook af. En hoe vaak worden die laatste plinten pas gelegd op het moment dat besloten is om het huis te verkopen? Of dan ineens de voegen wel opnieuw kitten in de badkamer? Dat is toch ook zo’n klusje die jarenlang blijft liggen om pas op het eind opgepakt te worden, zodat vooral de nieuwe bewoners daar optimaal profijt van hebben!

In mijn metaprogramma zit voorkeur voor grote lijnen:

Anyway zo is dat dus ook bij mij. In mijn metaprogramma’s in de filters van mijn NLP communicatiemodel zit een voorkeur voor grote lijnen, een actiefilter van direct en eerder een voorkeur voor globaal dan voor specifiek.

Dus grasmaaien is absoluut een hobby van mij. Maar de randjes afwerken niet echt. Net zoals wel het onkruid weghalen, de takken verwijderen met een grote heggenschaar, maar dan niet de takjes opruimen die op het gras gevallen zijn. Herken je dat?

Beslissing in filters van communicatie model:

Dus ik herinner het mij nog heel goed en ik weet nog hoe ik op dat moment een beslissing nam. Voor de kenners van het NLP communicatiemodel een aanwijsbaar filter. Ik realiseerde mij dat als ik mijn waarden wil vervullen dat ik dan zelf iets anders heb te doen. Tenslotte als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen.

Dus ik realiseerde mij dat als ik verwend wil worden met een cadeautje dat mij in de wolken brengt, dat ik daar zelf ook iets voor heb te doen. Want het zat ook destijds in mijn aard, zo heerlijk sub-assertief gedrag, om vooral goed voor de ander te willen zorgen en niet voor mijzelf.

Ik hoef geen cadeau:

Dus op dat soort momenten zei ik altijd dat ik geen cadeautje hoefde! Daarmee maak ik het een ander ook niet makkelijker, want wat dan wel voor mij te kopen? En vergrootte ik de kans aanzienlijk op iets nieuws in huis waar hij zelf blij van werd. Net zoals het ontvangen van cd’s in het verleden.

Het grappige is dat dit inderdaad ook zo was, want bij de recente verdeling wilde hij graag deze gift weer meenemen. Zich niet eens realiserend dat hij dit destijds als moederdagcadeau aan mij had gegeven. Het leek hem gewoon handig om te hebben naast de grasmaaier. Logisch natuurlijk!

Zoektocht in assertief optreden:

En hij heeft mij hier een mega dienst mee bewezen. Want dit was zeker een begin van mijn zoektocht naar assertief optreden. Naar hoe ik beter voor mijzelf kon gaan zorgen. Ik ben daarna gaan uitspreken welke cadeaus mij blij zouden maken.

En eerlijk is eerlijk! Vanaf toen ben ik enorm verwend met lekkere luchtjes, heerlijke douche en badolies, prachtige armbanden, mooie tassen, etc. Kortom precies wat ik graag wilde hebben. Ja ik weet het; ik ben een verwende prinses!

Voorin de bus gaan zitten:

Dit is dus een belangrijk moment geweest in mijn leven. Door zoiets onbenulligs heb ik mij gerealiseerd dat ik zelf dit op mij afgeroepen had. Ik zat niet voorin de bus, want ik sprak niet uit wat ik verlangde. Immers als je echt voorin de bus zit dan doe je dat.

En ik bedoel niet achteraf als verwijt, of vooraf als onduidelijk hints, want dan kan iemand er niets mee. Nee ik had gewoon mijn behoeftes tijdig te uiten, dus vooraf en duidelijk geformuleerd! Want achteraf klinkt het vaak als verwijt.

Tenzij het als een reflectie gedeeld wordt, dan kan ik achteraf als geleerde les aangeven wat ik had gewenst op dat moment. Want soms ben ik mij er gewoon niet bewust van wat ik eigenlijk nodig had. Dan kan het ook zonder verwijt, want dan realiseer ik mij dat het altijd mijn eigen verwachtingen waren die niet waargemaakt zijn.

Dus zelfs uitgesproken verwachtingen krijg je niet altijd ingewilligd. En zo is het leven, toch!

Kwetsbaar:

Daarmee kom ik gelijk bij een kwetsbaar aspect van assertief optreden. Het bewust zijn van waar het mijzelf raakt in mijn waarden, overtuigingen en gevoelens. Om dit vervolgens te durven uitspreken in de vorm van wat ik nodig heb. Met het risico dat het niet ingevuld wordt, wat kan voelen als een afwijzing.

Dus mijn verlangens en behoeften helder krijgen en dit durven uiten en soms zelfs vragen, ook al krijg ik het niet. Dit is voor mij een belangrijke kern van assertief optreden. Dan wordt nee zeggen, goed voor jezelf zorgen en tegelijkertijd de relatie in stand houden veel gemakkelijker.

Dan hoef je zelfs niet altijd nee te zeggen, want er is toch niets mis met iets voor een ander doen? Zolang het maar in balans is en geven en nemen met elkaar klopt.

Sub-assertief:

Ik realiseer mij dat ik hier mega grote stappen in heb gezet. Voor mijn burn out in 2003 was ik zo sub-assertief of bij vlagen agressief op de as van assertiviteit. Ik kon mijzelf zo lang wegcijferen, opvreten van binnen, lastige gesprekken in mijn hoofd voeren inclusief de antwoorden van de ander erbij bedenkend dat ik mijzelf daar gek mee maakte. Om dan eerst te imploderen en vervolgens te exploderen naar een ander toe. Dat is dan weer agressief gedrag op de as van assertiviteit.

Inmiddels weet ik dat ik niet de enige ben. Vandaar dat mijn challenge en webinar hierover volbezocht waren, honderden mensen tegelijkertijd. Dus er is hier behoefte aan, want dit is een verandering die mensen graag voor zichzelf in petto hebben.

Symbool voor mijn gedragsverandering:

De kantjesknipper staat voor mij dus symbool voor mijn eigen gedragsverandering. Ik ben dus de gulle gever zo dankbaar! Ik werd hiermee bewust van de noodzakelijke beslissing die ik had te nemen. Om mijn waarden te vervullen en het waardevol werd. Waardoor ik mijn gedrag kon veranderen. En zo werkt het toch, eerst anders denken en dan kun je ook anders gaan doen. Daarmee krijg je automatisch een ander effect op jouw eigen gedrag.

En dat gun ik iedereen!

Wil jij ook mijn blogs ontvangen:

Wil jij ook geregeld mijn inspiratie blogs ontvangen? Schrijf je dan in via deze link. Ken je iemand anders die dit ook graag zou willen? Voel je vrij om dit door te sturen. 

@mireilleverhoef, 29 mei 2019