#50 Anders Denken Anders Doen

Het is echt nu het juiste moment! Ik ben 50 geworden dit jaar, dit is mijn 50e blog en nu is het zeker voor de 50e keer opnieuw tijd om anders te gaan denken, zodat ik anders ga doen.

De mensen, cursisten en coachklanten die mij kennen, weten hoe vaak ik deze zin al herhaal. Als je een ander effect wilt hebben op je gedrag, héb je anders te gaan doen. En om anders te gaan doen heb je anders te gaan denken over de gebeurtenis. Immers niets heeft betekenis van zichzelf, alleen de betekenis die je er zelf aangeeft. En dus heb je anders te gaan denken om ander gedrag te kunnen gaan vertonen. Alleen hoe kom je tot andere gedachten? Want als je anders gaat denken ga je ook anders voelen. En het is jouw stemming die zorgt voor jouw eigen gedrag.

Wanneer ik dit hardop uitspreek kunnen mensen gaan sputteren. Ja maar het ligt toch ook aan de ander? Of ja maar het komt toch door wat mij is overkomen? Door externe situaties? Ja en je kunt daar ook anders naar kijken. Want stel dat het niet de gebeurtenis is die maakt hoe jij je voelt? Dan zou dat betekenen dat jij zelf bepaalt hoe jij de gebeurtenis aan jezelf weergeeft… en dat jij dus zelf verantwoordelijk bent voor jouw eigen stemming. En dat je daar niemand, maar dan ook niemand de schuld van kan geven. Getver!

Dit is misschien leuk, want zo heb je in ieder geval controle en regie over jouw eigen gevoel, maar het is ook niet leuk. Want het is soms fijn om te blijven hangen in de slachtofferrol. Dan hoef je zelf namelijk niets anders te gaan doen en dat is lekker comfortabel. Want ons brein vindt dat immers het fijnste, ook al levert dat keer op keer dezelfde irritatie, frustratie en boosheid op. Doen wat we kennen, onze vaste oude gewoontjes en routines, blijft toch het meest aanlokkelijk voor ons brein. Iets anders gaan doen is spannend, levert angst op, want stel dat….? Herkenbaar toch?

Dus je hebt jouw brein te verleiden om werkelijk iets anders te gaan doen. Kleine stapjes die niet al te eng zijn. Dat is ook hoe ik coach via de flow methode, kleine stapjes, geleerde lessen eruit halen en weer een nieuwe stap zetten. Dit is een rode draad in mijn programma Gedragsverandering in 6 maanden. Elke grote verandering begint immers met een eerste kleine stap. Dus welke kleine stap ga jij zetten? En welk groots doel heb jij voor jezelf in petto?

Nou die vraag heb ik afgelopen drie dagen in een intensieve training “Ontwikkeling naar Meesterschap” bij Anne- Marie van Hees uitvoerig beantwoord. Hoe? Door anders te gaan KIJKEN naar hetzelfde. Ik kwam met forse weerstand en pijn in mijn buik op vrijdagochtend naar de training. De collega’s hadden mij nog nooit zo sjagerijnig en kribbig gezien, want normaal gesproken kom ik altijd in een goede stemming aan om daar in Limmen te gaan werken. Maar nu niet, want nu ging ik aan mijzelf werken. AU. Jemig wat voelde ik aan mijn lijf al dat er wat belangrijks ging gebeuren. Dat is overigens een belangrijke les die ik al jaren geleden omarmd hebt. Het lijf weet het al lang, al lang voordat het feitelijk gaat gebeuren, want de trilling van de energie is er al voordat de gedachte kan ontstaan. Dus om naar deze lichamelijke signalen echt gaan luisteren, is al een mooie stap voor mij geweest. Ik doe dat door bewust te ademen.

Nou mijn hele lijf was al in de weerstand en gelukkig kwam ik gelijk al in eerste ochtend aan de beurt met een prachtige opstelling. Hierdoor werd ik uitgenodigd om anders te kijken naar hetzelfde. En natuurlijk is dat dé opening tot verandering. Anders KIJKEN naar hetzelfde, daar begint elke transformatie mee. En daar heb je soms een ander voor nodig, die je wijst waarheen te kijken. Vervolgens hebben we nog prachtige muziekmeditaties gedaan. Muziek is trilling en helling vindt ook plaats via via klanken en trilling. Ik heb een hele bijzondere reis gemaakt waar geen pilletje tegenop kan. Ik heb beelden gezien die werkelijk bij mij insloegen als een bom. Ik heb toekomst en verleden door elkaar gezien, ik heb mijzelf in ware grootte gezien en ik heb mijn bestemming gezien.

Dit is natuurlijk te vaag om uit te leggen, maar iedereen kent wel het gevoel van even wegmijmeren bij muziek, van geraakt worden door klanken en songteksten. Dus vergelijk het vooral daarmee. Wat er gebeurde bij mij is dat ik ineens zag waar ik nooit naar had durven kijken doordat de beelden zich als een film aan mij presenteerden. Om ernaar te kunnen blijven kijken, moest ik letterlijk voorbij de angst. AU! Het leverde mij op het eind wel de nodige inzichten op, de beloning was zoet.. Het maakte mij heel helder van in mijn hoofd en vooral heel blij. Dat laatste is voor mij een belangrijk criterium om iets te gaan doen of niet. Word ik er blij van of niet?

Ik weet nu ineens nog duidelijker voor wie ik dit werk het liefste doe en waneer het voor mij moeiteloos is om te doen. Ik zag beelden van cursisten die ik een korte tijd heb mogen begeleiden en die grootste dingen zijn gaan realiseren in de wereld. Mensen die hun eigen droom in de wereld zijn gaan zetten. Mensen die nu eindelijk hun eigen praktijk zijn gestart, cursisten die anderen mooier maken met mooie producten die bijdragen aan de gezondheid, ambitieuze cursisten die de kinderen helpen mediteren, vrouwen die nu voor ruim 1000 man durven te presenteren omdat zij kinderkanker uit de wereld willen helpen en daar nu ook nog lol in het presenteren hebben. En wat dacht je van cursisten die zwangere vrouwen helpen zo ontspannen mogelijk te bevallen om zo geboortetrauma’s te verminderen, directeuren en docenten die het onderwijs verbeteren, zakenvrouwen die mooie businessplannen hebben om een bijdrage te leveren aan gemak en voorspoed, mensen die eerlijk, transparant en open willen zakendoen omdat zij geloven dat dit de juiste bijdrage levert, enzovoorts, enzovoorts.. En ook die mensen die moedige stappen durven zetten, hun baan opzeggen, hun relatie in een ander spoor zetten, gewoon omdat ze innerlijk weten dat ze deze weg hebben te gaan. Dat vraagt immers moed en ik werk zo graag met moedige mensen. Moed is courage en dat linkt weer aan het franse woord “cour”, wat weer “hart” betekent. Dus mensen die durven te luisteren naar hun hart, hoe spannend dat ook is.

Kortom ondernemende mensen die lef hebben om hun leven te leven. Die een droom hebben die ze willen creëren en manifesteren. Mensen die hun creatie kracht willen vormgeven, in de wereld willen zetten, groots en kleinschalig. Eigenlijk mensen zoals ik die dromen hebben en die deze stap voor stap durven uitspreken om ze te laten manifesteren. En daar een beetje hulp bij kunnen gebruiken om de discipline te houden stappen te blijven zetten. En die hulp heb ik heb mogen geven en daar ben ik weer voor gemaakt. Ik realiseerde mij ook dat ik natuurlijk niet voor niets al tijden werk met #100wensenmanifesteren…!

Ook heb ik deze dagen een ander besluit genomen, namelijk om te stoppen met mijn gratis weggeven, want ik merk dat geven en nemen nu niet meer in balans is. Daarmee geef ik teveel van mijzelf weg. Het was goed in de aanloop, ik heb er bizar veel van geleerd. Tenslotte geloof ik in leren door experimenteren, dan heb je dingen te doen waarvan je vooraf niet weet hoe het uitpakt. Nu ruim een jaar na mijn eerste gratis online training, wordt het tijd voor verdere professionalisering. Deze eerste gratis online training heeft mij bizar veel opgeleverd, zowel zakelijk als in de liefde. Nu is het tijd voor een nieuwe fase.

Dus aanstaande woensdag 12 juni geef ik een laatste gratis webinar, namelijk Anders Denken Anders Doen met NLP en systemisch werken. Dat is de afsluiting van een fantastische (gratis) challenge/ mini online training en vanaf nu ga ik iets anders experimenteren. Ik ga uiteraard nog steeds webinars en challenges aanbieden, maar voor een passende vergoeding. Het is tenslotte zeer waardevol wat ik geef. Dus blijf mijn save the dates en de onderkant van mijn site vooral in de gaten houden. Ik ga vooral ook letterlijk mijzelf meer laten zien. Dus momenten creëren om samen met mij te werken aan jouw eigen mooie (business) plannen. Zoals de workshop die ik afgelopen week in een prachtige locatie heb gegeven, vlakbij mijn veilige thuishaven. Daar word ik blij van dus dat ga ik meer doen! Zo groei ik stap voor stap.

Dit is wat ik zelf al sinds 2006 doe, mijn eigen onderneming opzetten en laten groeien. Met alle opgedane (reis)ervaringen in het commerciële zakenleven en leiderschapskennis heb ik mijzelf daarna vervolgens bekwaamd als trainer/coach. Met als specialisme Anders Denken Anders Doen met NLP en de familie onderstroom. Ik heb nu al deze opgedane kennis, ervaringen, opleidingen en trainingen gestopt in een BLENDER en daar is dit fantastische programma uitgerold. Dit programma start in september! Het beste van mijzelf heb ik hierin gestopt, datgene waarvan ik zeker weet dat het WERKT. Want doe vooral alleen wat werkt, toch? Hierdoor kan ik ook weer het beste van de ander eruit laten komen. Zodat de cursisten ook weer bizar mooie en belangrijke dingen in de wereld kunnen gaan zetten. Hun creatie kracht volop kunnen gaan benutten doordat ze bereid zijn anders te kijken en daardoor anders te gaan doen.

Herkenbaar? Ik hoor graag jouw verhaal!

Ook wens ik jou een hele mooie 2e pinksterdag. Voor mij is deze dag nu al geslaagd.

Wil jij ook wekelijks mijn blogs ontvangen? Schrijf je dan in via deze link. Ken je iemand anders die dit ook graag zou willen? Voel je vrij om dit door te sturen.

@mireilleverhoef, 10 juni 2019