Dit is de tekst op een houten bordje wat ik van mijn filmcoach kreeg op de laatste dag. Ik heb hem maar in mijn zonnige tuin gehangen, boven mijn bubbelbad naast de woorden “relax”. Twee mooie bakens om mijzelf dagelijks aan te herinneren.

Goed genoeg zijn:

De laatste tijd resoneert het “goed genoeg” zijn steeds opnieuw. Ik hoorde het een goede vriend vertellen op de uitvaart van zijn vader. Hoe hij zijn overtuiging had veranderd door anders te luisteren naar de woorden van zijn vader. Voorheen onthield hij vooral “laat anderen maar zeggen dat je goed genoeg bent”. Maar ja wanneer hoor je dat eigenlijk? Bijna nooit toch! Dan heb je wel heel hard voor te werken om die openlijke waardering en erkenning te krijgen. Heel frusterend lijkt mij.

Later werden die woorden vervangen door de uitspraak van zijn vader: “jij kan alles”. Ja dat is natuurlijk een veel meer helpende gedachte om in gedachten te herhalen. Die net zo waar is als de vorige uitspraak, alleen door dit te geloven kom je wel in een vermogende stemming. En stemming is alles bepalend.

Anders kijken naar hetzelfde:

Het is dus maar waar je de aandacht op legt. Ik heb ook heel lang gezegd dat ik de Arena kon vullen met mensen tegen wie mijn vader heeft gezegd hoe trots hij op mij was. En vanuit het kinderachtige “eiland van de kust” zei ik er dan bij dat hij twee mensen vergeten was het tegen te zeggen, mijn broertje en ik. Totdat ook deze uitspraak herkaderd werd, want diezelfde lieve vriend zei mij dat de Arena best groot is. Dus dan heeft jouw vader tegen heel veel mensen gezegd hoe blij hij met jou is en hoe trots hij op jou is. Tja zo had ik het nog nooit bekeken.

Want ik herinner mij ook nog dat mijn moeder vroeger bij de schoolkeuze ook altijd tegen mij zei dat ik alles kon worden wat ik wilde worden. Toen gaf mij dat keuzestress. Nu geeft mij dat vooral een goed gevoel. Sterker ik denk nu dat ze gelijk heeft. Dat iedereen kan worden wie je in essentie al bent. Dan hoef ik alleen maar mijzelf te zijn. En dat is al meer dan goed genoeg.

De betere versie van mijzelf:

Daarmee kom ik weer terug bij hetzelfde thema, goed genoeg zijn. Ik weet nog dat ik bij het bedenken van de titel van mijn luisterboek heel bewust koos voor de betere versie in plaats van de beste versie. We zijn immers al goed, dus het kan alleen maar beter, schrijf ik er dan bij. Nu nog dit zelf geloven en inademen!

Er zit voor mij een negatieve lading op de beste zijn. Dat is van huis uit een belangrijk thema geweest. Nooit heeft iemand mij dat expliciet verteld en toch heb ik deze boodschap zo opgepakt en jarenlang geleefd. Het heeft mij aangezet tot heel hard werken om maar goed genoeg te zijn. Gelukkig heb ik dit jaren geleden al omgeturnd in met mijn hart werken, mijn passie volgen.

Daarnaast weet ik nu dat het om projectie gaat. Dat ik blijkbaar mijzelf nog niet goed genoeg vond. Dan wordt de beste zijn ineens een mooie bevestiging van wel goed genoeg zijn. Maar dit is onnodig hard werken en allesbehalve moeiteloos, waar ik tegenwoordig zo naar streef.

Leren door experimenteren:

De vraag is of ik deze bevestiging nog nodig heb? Nee natuurlijk niet! Voor mij was het adopteren van de slogan “leren door experimenteren” dan ook het beste wat mij kon overkomen. Hierdoor kon ik mijn acties ineens gaan zien als een soort experiment. Het is niet voor niets de subtitel bij de naam van mijn bedrijf Trainingslab. 

Want door te leren van experimenteren bleef ik in beweging. Ook werd daardoor veel makkelijker om Ja zeggen tegen alles wat op mij af kwam (zie mijn blog van vorige zomervakantie). Want ik zie het leven en werken nu gewoon als een experiment wat ik onderzoek.

Een proef die immers ook mag mislukken. Sterker nog, mislukte experimenten leveren altijd een bak aan geleerde lessen op. Dus experimenteren is voor mij een perfecte manier geweest om van mijn perfectionisme af te komen. En met mij vele anderen heb ik inmiddels gemerkt!

Inmiddels experimenteer ik al jaren ongeneerd veel. Zowel privé als zakelijk ben ik veel losser om gegaan met zaken die ik voorheen nooit zou doen of durven. Laat staan van durven dromen. Tegenwoordig lanceer ik nieuwe programma”s nog voordat ze helemaal af zijn. Verkoop ik online leerversnellers die nog verder ontwikkeld moeten worden. En publiceer ik mijn aankondigingen die ik daardoor wel moet waarmaken, omdat ik het al beloofd heb dat het er komt! Zo ben ik de faalangst en het “niet goed genoeg zijn” uiteindelijk de baas geworden!

Disciplinaire stok achter de deur:

Hiermee creëer ik voor mijzelf een stok achter de deur waardoor ik de discipline opbreng om het stap voor stap te realiseren. Hierdoor blijf ik weg bij het perfectionisme, want het is tenslotte een experiment. We gaan onderzoeken hoe het uitpakt, we reflecteren erop, halen de geleerde lessen eruit en verbeteren het vervolgens. Een continue proces van verbeteren is het gevolg.

Zo kan ik toch voldoen aan mijn behoefte aan goed genoeg, want is het nu al goed genoeg als het er is. Het kan alleen nog maar beter worden. We hoeven tenslotte alleen maar te zijn. In een eerder blog schreef ik al hoe Steve Jobs dit vertelde op zijn sterfbed. De noodzaak om te leven in het hier en nu en vooral te ZIJN. We zijn tenslotte human beings en geen human doings zei hij daarbij.

Toch wil ik ook in beweging blijven. Ik wil dingen blijven doen, maar nu vanuit een andere focus. Vanuit het imperfecte “goed genoeg” wil ik mijn dromen vangen en visualiseren in mijn meditaties en deze omzetten in blijvende resultaten. Gewoon via kleine acties. Stap voor stap kom ik in een staat van flow.

Ontspannen aan het werk:

Dus tegenwoordig kijk ik wat vaker weer in de spiegel om deze voor te houden aan mijzelf. Droom ik van grootse dingen die ik voor mijzelf en mijn kinderen in petto heb. Heb ik alweer een paar zaken van mijn moodboard gemanifesteerd, zoals een vakantie geboekt samen met mijn dochter naar Suriname. Daar gaat mijn zoon straks 5 maanden stage gaat lopen en wij gaan hem daar bezoeken! Daardoor voel ik mij zo vervuld, trots en vooral ontspannen.

Dat was het immers voornemen een maand geleden, de focus op ontspanning. Ik heb mega veel werk verstouwd sinds ik in deze ontspannen modus ben. Wanneer ik nu in de spiegel kijk zie ik hoe ik als vakantieganger gebruind en ontspannen oog. Terwijl ik steeds onder mijn parasol aan het werk ben. Toegeven ik onderbreek mijn werk soms door een vaartochtje, een plons in het bad of de plas. Heel ontspannen werk ik gestaag door aan het realiseren van mijn dromen. Wat zijn die dan? Nou even een tipje van de sluier oplichten…

Flow: 

Zo ben ik momenteel de mailflow van de training FLOW aan het verbeteren. Dit is een mooie opdracht van een basisschool die het komende jaar rekenen als focus heeft gesteld. Afgelopen schooljaar hebben we met het MT en het team leerkrachten gewerkt aan communicatie en samenwerken. Iedereen vanuit zijn of haar eigen plek aan het werk op de klas. Nu gaan we dit doorpakken in een concrete vorm gericht op het cruciale vaak “rekenen”. Een basisvak in alle jaren waarin je wel met elkaar hebt te communiceren en samenwerken. Plus dat het nut en noodzaak van deze focus voor iedereen volkomen helder is. Tenslotte is de kennis en vaardigheden van rekenen cruciaal op het eind van groep 8. Dus dit als rode draad in het continue verbeteren. Want het is immers al goed, het kan alleen maar beter!

Wil jij ook mijn blogs ontvangen:

Ik schrijf geregeld een persoonlijk blog waarin ik mijn belevenissen koppel aan mijn kennis van NLP die mij weer geleerde lessen hebben opgeleverd. Hopelijk ook ter inspiratie van jou. Ken jij mensen die deze blogs gemakkelijk per mail willen ontvangen? Voel je vrij het door sturen. Inschrijven kan via deze link:

@mireilleverhoef, 1 augustus 2019