#9 Hoe voelt verwarring?

Nou dat is redelijk simpel, dat voelt niet fijn! Richard Bandler, een van de grondleggers van de NLP beweert dan wel dat ‘verwarring een doorgang naar een andere en nieuwe realiteit is’. Alleen wat zeker ook belangrijk is om te realiseren, is dat het ongemakkelijk voelt. Echt heel ongemakkelijk, althans voor mij. Ik ben de hele week al in verwarring, om meerdere redenen. Zodanig dat ik de doorgang pas zag toen ik goed keek…

Verwarring door een bijzondere ontmoeting, verwarring door het starten van een grote campagne ‘gratis online training’, verwarring door het afscheid nemen van een vertrouwde werkomgeving, verwarring door het gevoel er niet meer bij te horen, kortom verwarring door de verwarring. Een emotionele rollercoaster die al maanden aan de gang is en waarbij ik nu merk dat ik bij vlagen het overzicht kwijtraak. Dit voelt niet fijn, het voelt voor mij als gebrek aan controle en het kwijtraken van datgene wat zo vertrouwd is. Ik weet dat ik heb los te laten, maar wat een klus (:

Stemming is besmettelijk:

En ik weet ook hoe besmettelijk en aanstekelijk stemming kan zijn, dus het is vast geen toeval dat ik deze week ook veel cursisten in verwarring heb aangetroffen. Of heb ik ze daarin gebracht? Immers elk gedrag heeft een effect, dus ik vraag mij oprecht af wat mijn aandeel hierin is geweest? In ieder geval was dit mijn stemming deze week, wat gepaard ging met een zenuwachtig gevoel, kriebels in de buik, stilvallen en ongemakkelijkheid. Ik denk dat het symptomen zijn van het feit dat ik aan het veranderen ben. En dat is goed, misschien ook nodig.

Succesvol team:

Een succesvol team verwoordde het deze week letterlijk. Zij hadden zich in deze afgelopen bijeenkomst het meest uit onze comfort zone gevoeld’. Ook al hadden zij de eerste drie keren heel inspirerend hadden gevonden. Zij hadden nog steeds niet ongemakkelijk hoeven stretchen. Nu was er geen ontkomen meer aan. Gelukkig hadden zij tegelijkertijd het besef dat het keihard nodig is voor verdere groei van hun sales en zakelijke resultaten. Zij realiseerde zich dat ze werkelijk iets anders hebben te doen dan ze normaal al deden. Natuurlijk hebben zij gelijk, want als ze een ander effect willen hebben, dan hebben zij iets anders te gaan doen. Anders krijgen ze wat ze altijd al kregen….

Iets anders gaan doen:

Ik doe zelf momenteel precies hetzelfde. Ik bied een nieuwe vorm van mijn kennis overdragen aan en ga daarbij volledig uit mijn comfortzone. Niet alleen omdat ik iets doe wat ik nog niet eerder gedaan heb. Ook omdat ik nog niet precies weet hoe het zal gaan. Het spannendste is dus of het gaat werken (de techniek) en of het goed ontvangen zal worden? De inschrijvingen overtreffen mijn stoutste dromen, dus ik hoop in ieder geval dat de techniek zal werken?

Hopelijk wordt het ook goed ontvangen! Het is immers een experiment, dus ik weet het nog niet. Pas volgende week zal ik het weten, want dan is de actie geweest. Dan kan ik gaan reflecteren en geleerde lessen verzamelen.

Bewust van mijn verwachting:

Nu heb ik slechts een verwachting waar ik mij bewust van ben. Dat is trouwens al een hele fijne stap; het bewust maken van de verwachting, want dan kan ik die straks vergelijken met de realiteit. En het verschil ertussen? Tja dat zijn de geleerde lessen. En dit verduren, het vooraf niet weten wel gewoon kunnen verduren, dat vind ik een mega klus. Dat ervaar ik als onzekerheid, ongemakkelijkheid en ook als verwarring.

Wandelend uit mijn verwarring:

Dus ik heb bijna het hele weekend buiten doorgebracht, vooral wandelend om mijzelf te stabiliseren. Mijzelf kalmeren, moed in te praten en realiseren dat ik niet alleen ervoor sta. Juist op dit soort momenten kan ik dat zo goed voelen. Waar ik voorheen altijd een maatje bij me had om dit mee te delen, heb ik nu dit niet meer. Natuurlijk leven mijn kinderen mee. Ook zijn mijn vriendinnen ten alle tijden bereid allerlei automatiseringstesten voor mij uit te voeren. Alleen toch, in the end, op zaterdagavond bijvoorbeeld was ik in mijn uppie, vol in de stress…. om niets.

Zeilschip als metafoor:

In mijn trainingen haal al vaak het verhaal van het zeilschip aan. Deze heb ik deze weer geleerd heb van mijn Master NLP trainer. Hij vertelde altijd hoe makkelijk het is om NLP te gebruiken wanneer je zeilt met mooi weer. Wanneer je een goed gevulde koelkast hebt en de liefde van je leven aan boord. Het komt erop aan wanneer alles overboord is gegaan, hoe je dan omgaat met de stormen op zee, toch?

Dus deze storm toelaten en het hieraan toegeven, vind ik niet makkelijk. Ook al voel ik wel dat het voor mij noodzakelijk is. Het is verleidelijk voor mij om afleiding te gaan zoeken. Al weet ik dat het verduren van het alleen zijn uiteindelijk ook voor mij de helende weg is. Want daar ben ik ook naar op zoek, naar de betere versie van mijzelf.

Ik wens je dus een mooie week toe met veel openingen die je eerst niet zag. En ik? Ik hoop tegelijkertijd erop dat het allemaal maar goed mag gaan. En voor de zekerheid ook maar wat alvast wat wonderen besteld!

Wil je ook mijn blogs ontvangen:

Wil jij ook gemakkelijk mijn inspiratie blogs ontvangen? Schrijf je dan in via deze link. Ken je iemand anders die dit ook graag zou willen? Voel je vrij om dit door te sturen.

@Mireilleverhoef, 19 februari 2018