#12 Opruimen & schoonmaken

Dat is mijn besluit van afgelopen week! Ik bedoel daarmee ook letterlijk opruimen en schoonmaken, want daarmee zet ik weer nieuwe stappen. Dit was het onderwerp van gesprek afgelopen weekend met de kinderen tijdens een frisse strandwandeling al lummelend met bal en hond. We hadden voor een sweet 16 feestje de hele benedenverdieping leeggehaald en dat gaf stof tot nadenken. Gelukkig hecht ik niet aan materiële zaken. Dus kan zo’n feestje met 30 pubers prima in mijn huis plaatsvinden. Alleen het zorgt wel vervolgens voor urenlang schoonmaken na afloop. Plus dat het liet mij anders kijken naar hetzelfde. Ik keek ineens anders naar mijn lege huis.

Anders kijken naar hetzelfde:

Elke nieuwe actie begint met een besluit, soms heel bewust en soms meer onbewust. Beslissingen zitten immers in onze filters van het NLP-communicatiemodel. Het sluimerde al in mijn gedachten, waarschijnlijk omdat ik momenteel bezig ben met de voorbereiding van de eerste Anders Denken Anders Doen training met NLP in nieuwe vorm. Ik ben er trots op, want ik zie het als gemanifesteerd voorbeeld van letterlijk op eigen benen staan.

Ook ik ben zelf anders gaan denken en dus anders gaan doen en dat geeft altijd een ander effect! Zo heb ik hierbij heel bewust gekozen voor een nieuwe landelijke trainingslocatie die qua sfeer en uitstraling goed bij mij past. Dus ook hierin was ik al bezig met in welke omgeving wil ik zijn en wat past goed bij mij!

In de voorbereidingen ben ik filmmateriaal aan het produceren voor de online leerversnellers die ik horen bij deze training. Zo ben ik dus al uren bezig met het NLP-communicatiemodel. Eigenlijk onbewust al weken lang het thema voor mijzelf.

Focus op waar ik invloed op heb:

Want het is immers niet de gebeurtenis die bepaalt hoe ik mij voel. Het is hoe ik deze externe gebeurtenis aan mijzelf weergeef, die ervoor zorgt in welke stemming ik kom. Dus hoe ik mij voel is voor een groot deel zelf te beïnvloeden. Niet alles natuurlijk, maar laat ik mij focussen op datgene waar ik wel zelf invloed op heb, dat voelt wat fijner 😉

En dat is onder andere mijn huis waarin onze kinderen fulltime wonen. In alle beslommeringen hebben we dit verwaarloosd. Ook ben ik dus met andere ogen gaan kijken naar dit huis. Zo ben ik begonnen met een lijst te maken van alle klussen die nog half af zijn en dat is al een heel Aviertje vol. Plus datgene wat wel weer wat aandacht kan gebruiken, nog een Aviertje erbij. En dan heb ik het nog niet eens over de dingen die ooit aangepakt zouden worden… nog een Aviertje.

Inmiddels is de klussenlijst zo vol dat ik er moedeloos van kan worden. Dus ik heb ook besloten dit maar op de ‘Continue Verbeter Manier’ aan te pakken. Dus stap voor stap, obstakel per obstakel. En delen is groeien, dus ik heb ook wat taken ter verdeling overgelaten aan de overige huisgenoten 😉

Wat is nu de eerste stap:

Zo heb ik de kinderen en hun aanhang gevraagd mee te denken over kleuren van de muren en andere kleine suggesties met grote impact. Zij wonen en verblijven hier immers de meeste tijd, dus laten zij vooral ook zelf meedenken over wat ze leuk en aantrekkelijk vinden. Daarnaast motiveert dat hen om mee te helpen, want met elkaar is het zo gedaan.

Dus wat kunnen we nu als eerste doen wat direct een groot effect heeft op de sfeer in huis? Ik hou van de 20-80 regel, ofwel wat is een kleine stap met een grote impact? Laten we die dan als eerste aanpakken dan krijgen vanzelf de motivatie om de rest stap voor stap op orde te krijgen.

Opruimen & schoonmaken:

Het huis opruimen en schoonmaken is natuurlijk ook een typische voorjaarsbezigheid, hoewel die de meeste jaren aan mij voorbij is gegaan. Nu ben ik er enorm bewust van dat dit een helende bezigheid is voor mij en voor de kinderen. Samen dit huis opnieuw weer eigen en gezellig maken, zodat we weer thuiskomen bij onszelf. Dat is mijn plan en ik merk gelijk hoe dit een positieve invloed heeft op mijn stemming.

Ik begon er dit stukje al mee; elk gedrag komt voort uit een beslissing, bewust of onbewust. En beslissingen zetten mij nu in actie. Dan blijft er nog wel een heikel punt over op mijn wensenlijst, want ik woon hier maar de helft van de tijd.

Wensen uitspreken:

Door de verkoop van mijn tijdelijke logeervilla ben ik nu ook op zoek naar een nieuwe woon- en werkplek in de buurt. Een kleine, fijne plek waar ik kan werken, wonen en coachen staat nu prominent op mijn bestellijst voor wonderen. Want ik weet dat elke wens of verlangen die ik niet uitspreek, een wonder is als deze werkelijkheid wordt. Dus ik spreek bij deze mijn wens uit voor een extra kleine fijne woning voor de komende 2 jaar. Ik slinger het maar het universum in, want dan kan ik het opruimen, schoonmaken en schilderen van mijn eigen huis zelf wel realiseren 🙂

Wil jij ook mijn blogs ontvangen:

Wil jij ook gemakkelijk mijn inspiratie blogs ontvangen? Schrijf je dan in via deze link. Ken je iemand anders die dit ook graag zou willen? Voel je vrij om dit door te sturen.

@Mireilleverhoef, 19 maart 2018