#17 Heel even weer terug naar vroeger

Vandaag was zo’n dag waarin ik weer even terug in de tijd reisde. Letterlijk door touwtje te springen op het strand en ook metaforisch. Het was immers moederdag en dit is voor mij altijd een hele fijne dag geweest.

Moederdag:

Van huis was dit de dag waarin mijn moeder centraal stond. Mijn vader leerde ons al jong dat we juist die dag heel goed voor haar moesten zorgen, zoals zij dit altijd voor ons deed. Bij ons thuis werd moederdag traditioneel gevierd met een ontbijtje op bed, een zelfgemaakt cadeau en de hele dag door mijn moeder voorzien van alle drankjes en hapjes. Ook gingen we nog even naar mijn oma’s toe en daar zag ik dan mijn nichtjes en neven. Heerlijk was dat! Ik heb dus hele warme herinneringen aan deze dag.

Dit werd nog leuker voor mij toen ik zelf moeder werd, want de traditie werd voortgezet waarbij nu ik het middelpunt werd voor verwennerij. Dus ook ik kreeg lieve zelfgemaakte herinneringen van de kinderen die later vervangen werden door zelf uitgezochte cadeaus. En ook ik werd door hen in de ochtend voorzien van een lekker ontbijtje met croissants, uitgeperste jus d’orange en een vers eitje. Bovendien kreeg ik meestal zelfs een fraai cadeau van hun vader, gewoon omdat ik hun moeder was.

Onuitgesproken wensen:

Aan een specifiek moederdagcadeau heb ik trouwens later nog vaak aan gerefereerd in mijn trainingen en ook in mijn luisterboek. Hoe ik besloot dat ik nu echt assertiever moest worden toen ik op een zekere moederdag een ‘kantjesknipper’ kreeg voor het gras. Daar en op dat moment besloot ik dat ik nu echt specifieker moest gaan aangeven wat ik voor wensen had.

Dat onuitgesproken verwachtingen meestal niet gerealiseerd worden en hints ook niet altijd opgepakt worden. En aangezien mijn gezin niets liever wilde dan mij plezieren met een fijn cadeau, was het dus veel handiger om uit te spreken wat ik wel wilde hebben. Daarmee voorkwam ik voortaan dat zij met een praktisch huishoudelijk cadeau aankwamen of iets wat zij zelf wel zagen zitten, een mooie cd bijvoorbeeld;). Met als dieptepunt dus de kantjesknipper voor het gras. Hoe lief ook bedoeld!

Moederdag kan ook anders zijn:

Ik heb al die jaren dus prachtige moederdagen gehad en ruim 16 jaar lang dit samen met mijn kinderen gevierd. Nu voor het eerst merk ik zelf hoe moederdag ook anders kan zijn. En gelijk zijn mijn gedachten bij alle mensen voor wie moederdag en mogelijk straks ook vaderdag een hele beladen dag is.

Je zult maar geen moeder meer hebben? Haar onlangs of al langere tijd geleden verloren hebben? Dan mis je haar vast nu vreselijk. Of wel een moeder hebben, maar een hele slechte relatie met haar? Zodanig dat elkaar bezoeken geen optie meer is?

Misschien heb je wel geen kinderen. terwijl je dat wel graag had gewild. Of heb je wel kinderen, maar zijn zij juist vandaag bij hun vader? Omdat dat nu eenmaal de bezoekregel is na de scheiding. Of nog erger je kind verloren hebben, of wellicht weduwnaar zijn en dus nu geen moeder meer hebben voor je kinderen. Hoe doe je dat dan op zo’n dag als vandaag? Allemaal denkbare situaties die voor mij niet tellen.

Voor het eerst niet samen:

Wat ik wel ken is dat ik de kinderen vandaag niet bij mij heb, omdat ze bij hun vader zijn. Dat is voor het eerst sinds wij gescheiden zijn. Alhoewel ik dat had kunnen omdraaien. Alleen vandaag was dat niet handig , omdat ik vandaag juist aan het werk was.

Gisteren ben ik namelijk gestart met een groep dames aan de training VROUW en vorige week dacht ik nog hoe we in hemelsnaam deze datum hebben kunnen kiezen? Zo onhandig eigenlijk. Donderdag was immers hemelvaart, vorige week was het nog meivakantie en dus zijn dus veel vrouwen lekker een paar dagen weg. Dit zou ik zelf andere jaren ook hebben gedaan; als gezin lekker genieten van deze vrije dagen. En dan ook nog vandaag moederdag, hoe onhandig leek het afgelopen week nog.

Het bleek anders te zijn:

En hoe anders pakte het uit. Vanochtend zijn we de dag als spelende meiden gestart op het strand. Na de wandeling en meditatie daar werden we getrakteerd op een heerlijk champagne ontbijt. Speciaal voor ons gedekt in een mooie trainingszaal, speciaal voor onze vrouwengroep. Eitjes stonden al gekookt klaar, net als het verse fruit en de croissantjes. We hoefden niets, we konden gewoon aanschuiven en ons laten verwennen.

En voor vele vrouwen is dit een unieke gebeurtenis. In deze training zien we immers veel vrouwen die heel goed voor anderen kunnen zorgen. Die als een ware Godin Demeter (het moeder type) altijd voor iedereen klaarstaat en niet zo goed voor zichzelf lijkt te zorgen.

Godinnen in elke vrouw:

Dus dan is het goed om daar even een kleine kentering in aan te brengen. Een patroon interruptie door hen deze drie dagen en twee avonden als godinnen te behandelen. En door in de training de vrouwen kennis te laten maken met de zeven godinnen die wij als vrouwen als archetype in ons hebben.

Dus mediterend als Hestia, spelend als Persephone, pratend over onze liefdesgodin Aphrodite hebben wij deze ochtend doorgebracht. Voor mij is deze moederdag nu al geslaagd. Ik kreeg ook nog een lief berichtje van mijn kinderen dus mijn moederhart van Demeter werd vervuld. Natuurlijk ben ik ook de zakenvrouw Athena, maar dat werkende deel ervaar ik niet deze dagen. Ik heb juist weer wandelend in de natuur mijn Artemis opgeladen.

De enige die echt ontbrak was de Godin van huwelijk. Ik heb van alle godinnen bronzen beelden en gek genoeg was ik juist die van Hera (huwelijk) kwijtgeraakt en kon haar dus niet tonen aan de vrouwen. Gelukkig heeft een lieve vriendin haar later weer teruggevonden en daarmee is ook weer metaforisch een stukje geheeld. Ik heb het geluk tenslotte bij mijzelf te vinden, niet bij een man en zeker niet bij mijn kinderen. Ook al is het moederdag.

Wil jij ook mijn blogs ontvangen:

Ik schrijf elke week een persoonlijk blog waarin ik mijn belevenissen koppel aan mijn kennis van NLP die mij weer geleerde lessen hebben opgeleverd. Hopelijk ook ter inspiratie van jou. Wil jij ook gemakkelijk mijn inspiratie blogs ontvangen? Schrijf je in via deze link:

@Mireilleverhoef, 13 mei 2018