#51 Die ene keuze….

Wat is die ene keuze :

Die keuze die wanneer je die nu maakt als een domino steen het verschil gaat maken? Dat was de vraag die bij mij het meest resoneerde tijdens een inspirerend seminar afgelopen week. Eigenlijk heb ik met deze vraag twee belangrijke inzichten gecombineerd. Want je kunt ook zeggen, wat is nu dat ene waar jij je op gaat focussen? En welke keuze maak je dan nu wat misschien een lastige is?

Hoe meer ik bereid ben om lastige gesprekken te voeren die horen bij lastige keuzes, hoe groter de kans op geluk en succes. Althans daar ben ik dan van overtuigd. Dus ik heb alweer wat lastige gesprekken al gevoerd sinds vorige week.

Focus op 1 ding:

Ik weet namelijk als geen ander hoe handig het is om je te focussen op 1 ding tegelijkertijd. Dat is ook wat ik altijd terugkrijg als vraag van mijn coach klanten. Waarom maar op 1 ding focussen willen zij dan weten? Dat is heel simpel, omdat focus op 1 obstakel tegelijkertijd direct doorwerkt op andere aspecten. Ik vergelijk het met een mengpaneel van een DJ of een bord met allerlei knoppen waar je tegelijkertijd aan kunt draaien en schuiven. Alleen zul je dan nooit weten welke actie nu het feitelijk het resultaat heeft beïnvloed. Wanneer je alles tegelijkertijd doet, dan kun je niet meer achterhalen wat nou het belangrijkste was om te veranderen. Wat was die ene keuze die het verschil maakte?

Wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent en je gaat verschillende aspirines innemen, ineens verse sinaasappelsap drinken, ’s avonds nu echt op tijd naar bed, je stopt ook even met alcohol en je gaat lekker even naar de sauna, dan zul je achteraf nooit weten wat nu het handigste was om te doen. Alleen al omdat alles invloed heeft op elkaar.

Dus wat is nu dat ene om op te focussen op dit moment in mijn leven? En welke moeilijke gesprekken heb ik dan aan te gaan wanneer ik deze keuze maak? Want welke keuze heb ik dan te maken wanneer ik werkelijk besluit te gaan voor datgene wat als een domino steen het verschil gaat uitmaken. Dit is precies de kernvraag uit mijn FLOW methode. De werkwijze om veranderingen te realiseren in je leven, om patronen te doorbreken en vooral om stap voor stap met discipline die verandering werkelijk realiseren.

Stop met wat spanning geeft:

Voor mij was dit helder. Ik heb te stoppen met wat mij nu stress geeft, want ik wil vooral focussen op ontspanning. Op het moment dat ik mij dit realiseerde in een ontspannende meditatie, voelde ik ook meteen spanning opkomen. Ik wist onmiddellijk welk besluit ik had te nemen, ook voelde ik ook gelijk de andere kant, de schuld, de schaamte, het mislukken en de angst om tegen te vallen. In plaats van het ongemak weg te drukken ben ik erbij gebleven in mijn aandacht. Daardoor kon het gewoon weer wegzakken en doorstromen. Het was zo helder voor mij.

Dus ik heb afscheid genomen van een prille liefde en effectieve afspraken gemaakt met een liefdevolle zakenpartner waardoor ik direct meer rust en ontspanning kreeg. Ik vertelde deze bijzondere zakenpartner ook hoe ik bang was om tegen te vallen. Want dat is de onderliggende angst die mij vaak weerhoudt te doen wat ik heb te doen.

Zij reageerde zo fijn, want ze gaf mij terug dat ik gewoon een leuk mens ben en hiermee alleen maar leuker. Dat is natuurlijk fijn om te horen, maar neemt alsnog niet de angst om tegen te vallen weg. Want niemand kan dat bij mij wegnemen, behalve ik zelf. Mijn zoon duwde ook nog eens lekker op mijn “faal-knop” toen hij mij afscheid hoorde nemen van deze vriend. “Another boyfriend down” zei hij. Een bijna letterlijke herhaling van een vriendin die ook uitriep; “Nee hè, toch niet weer hè!” .

Schuld en schaamte:

Overigens maken mijn kinderen geen onderdeel uit van mijn liefdesleven, aangezien ik hen om de week bij me heb. En vanuit openheid en transparantie vertel ik hen wel over wat mij bezighoudt, zoals een relatie die mislukt. Ik schaam mij ervoor, maar ook weer niet. Het was de keuze van trouw zijn aan de verwachtingen en wensen van anderen of aan mijzelf. Ik heb de keuze gemaakt voor mijzelf, hoe pijnlijk ook. Gelukkig zijn er altijd twee kanten van een medaille. Dus voordat jij nu denkt: “Ja maar, dat is toch ook wel logisch als het niet goed blijkt uit te pakken”? Je hebt toch altijd een periode van 2 a 3 maanden nodig voordat je iemand echt kent? En dat is ook zo. Het is er allemaal.

Ik ken mijzelf als iemand die heel makkelijk het mooie ziet in anderen en vol vertrouwen, zonder voorbehoud en volledig in een relatie of samenwerking kan duiken. Ik ga voor 100%, want ik heb al tijden geleden besloten de handrem eraf te halen. De handrem van angst, de angst voor het gevoel van schuld, schaamte en teleurstellen, wat ook weer een stem uit het verleden is. Ik heb de spreuk: “Wil je het leven in volle omarmen, dan heb je bereid te zijn om in de schuld te staan”, dus maar volledig geadopteerd. 

Dus ik sta in de schuld, want ik heb iemand gekwetst, teleurgesteld en pijn gedaan. Gelukkig heeft ieder mens alles in huis om zichzelf te helen. Dus daar vertrouw ik ook op. En ondertussen leer ik mijn kinderen wel om goed te zorgen voor jezelf en te luisteren naar je gut feeling, het buikgevoel, mijn intuïtie. Plus om trouw te blijven aan mij eigen gevoel, ook al is het pijnlijk en wil mijn hoofd iets anders! Mogelijk inspireer ik jou nu ook om dit te doen? 

Wat is jouw keuze:

Met de vraag wat is dat ene wat jij nu besluit? Wat is dat ene in jouw leven wanneer je daar focus op legt dat dit gelijk alles in de ‘slipstream” meeneemt? Waar heb jij dan vooral de aandacht op te richten?

Deze leuke zakenvrouw gaf gelijk haar antwoord aan de telefoon. Zij vertelde mij hoe zij in een vijfdaagse detox merkte hoe alles in haar leven veranderde. Door alleen haar voeding aan te passen, werd zij meer ontspannen, scherper, sterker en voelde zij zich zoveel beter, vrolijker en fijner, wat ook thuis weer opgemerkt werd. Dus 1 verandering aanbrengen, kan een mega groot resultaat op vele vlakken opleveren.

Dus wat besluit jij? Welke keuze maak jij?

Want ik weet natuurlijk ook niet wat wijsheid is, ik weet alleen dat zolang ik blijf experimenteren en reflecteren ik stap voor stap dichter bij mijzelf kom. En dat gun ik iedereen, dus vandaar dat ik mijn stappen uit mijn leven blijf delen via deze blogs.

Ook mijn blogs ontvangen?

Wil jij ook mijn gratis inspiratieblogs gemakkelijk in jouw mailbox ontvangen? Schrijf je dan snel hier via deze link.

@mireilleverhoef, 2 juli 2019